Prima pagină > UMOR > NASTRATIN

NASTRATIN


Îmi place Nastratin Hogea. Definitely. Mi-a plăcut dintotdeauna. M-a fascinat, chiar dacă nu am citit până acum traducerile lui Tony Pann, care are şi el un merit fenomenal la aducerea la viaţa în dulcele nostru grai a cuvintelor unuia dintre cei mai interesanţi şi realişti oameni din câţi au fost vreodată. Şi mai plini de umor.  Un umor viu, însă fin, de altădată, dar oarecum mereu actual. Tony nu e „traduttore-tradittore”, poate că a mai pus scheme şi de la el, cred că era o adevărată colecţie „traista cu poveşti”. Strălucitor.

Nastratin Hogea e cel care l-a îmbunat până şi pe crudul Timur Lenk, cel care ţinea oamenii „între teamă şi speranţă”. Marele autor contemporan Karl Albrecht îl dă exemplu în una dintre cele mai bune cărţi ale sale, despre care voi vorbi în curând. Chiar dacă la americani Hogea nost’ e Mulla Nassrudin. Puteţi citi ceva de Nastratin aici: http://poezii.t2i.info/anton-pann/pana-la-anul-or-magarul-or-samarul/  Sau asta: http://poezii.t2i.info/anton-pann/casca-ochii-la-tocmeala-iar-nu-dupa-ce-te-nsala/ Mie mi-au plăcut mai multe, le puteţi citi pe sait. Comentarii aşteptăm!

Reclame
Categorii:UMOR
 1. seti
  28 mai, 2008 la 8:13 pm

  E plina lumea noastra de nastratini(smecheri,isteti) si mai putin de hogi (invatati,invatatori,intelepti).Combinatia e extrem de rara.Un lucru e insa cert:primii traiesc frumos si bine pe seama celor din urma.Mai avem insa o speranta:,,Cei din urma vor fi cei dintai”.Da’ nu stiu cand… Eu ii invidiez pe magari,adica pe cei saraci cu duhul.Si pentru ca tot suntem in campanie electorala,ar trebui sa-l invocam pe Timur Lenk-ul autohton:
  ,,Cum nu vii tu, Tepes doamne, ca punand mana pe ei,
  Sa-i imparti in doua cete:in smintiti si in misei,
  Si in doua temniti large cu de-a sila sa-i aduni,
  Sa dai foc la puscarie si la casa de nebuni.”(M.E.S.)
  ps:multumim pentru saituri;am descoperit niste chestii foarte faine…

 2. Valentin
  28 mai, 2008 la 9:23 pm

  Da, bine-ar fi să avem un uzbek şchiop cum era Timur. Însă numai pentru vreo 2 săptămâni. Ştii povestea cu el şi Nastratin? Cică venise să cucerească oraşul hogii, iar locuitorii, văzând câtă oaste are, s-au predat. Adică i-au oferit cheile oraşului, plus pâine şi sare. Mai-marele oraşului era cel mai bătrân şi de frică i-a spus „bună ziua” în loc de „poftă bună”. Timur-Lenk (Lenk= Şchiopul) era un cocktail extrem de exploziv şi încrunta deja din sprâncene a nori negri (cumulo-nu-ştiu-cum), când Nastratin i-a spus: „Ştiţi, mărite Timur, la noi ‘bună ziua’ e pe gustate”. Cu seriozitate, căci Timy-bacsi nu ştia de şagă. A salvat situaţia. Oricum, Nastratin Hogea e de dat exemplu copiilor la şcoală. Chiar dacă nu era creştin, era mai amuzant decât popii noştri. Chiar aşa, de ce nu avem noi unul simpatic, şmecher şi înţelept deopotrivă, plin de intenţii bune şi cu o carismă deosebită? Unul care să nu fie sec, sumbru şi care să nu aibă 3,5 tone de orgoliu? Aş merge la aşa un popă, care să poată povesti şi de cele lumeşti fără să sară calul lor. In altă ordine de idei, sper să pot găsi şi ceva păţanii de-ale lui Nastratin în proză. Ce bine-ar fi!

 3. seti
  28 mai, 2008 la 9:59 pm

  Eu cunosc unul(un popa)…si crede-ma e chiar asa cum l-ai descris.Eu i-as spune,daca-mi dai voie,AGP-ul din dotare.Si mai stiu si-un cumulo-nu-stiu-cum,da trebuie sa ai nervii tari sa-i faci fata.P-asta mai bine nu l-ar cunoaste nimeni!

 4. irina
  5 iulie, 2008 la 9:06 pm

  Unul, întâlnind pe Hogea, s-a oprit a-l întreba
  De ş-a plătit datoria. Iar el îi răspunse: Ba!
  – Dar ce umbli fără grijă, când te ştii că eşti dator ?
  – Grija – zise el – s-o poarte cel ce este creditor.

  cititi nazdravniile lui NAstratin Hogea(invatator) aveti ce invata:P

 5. irina
  5 iulie, 2008 la 9:07 pm

  Nastratin Hogea-ntr-o seară la fereastră cum şedea
  Îşi lungea nasul aiurea, p-alţii fără a-i vedea;
  Trecând unul din prieteni: – Ce miroşi ? l-a întrebat.
  – Vecinul meu – el răspunse – găteşte scumpe mâncări,
  Şi de-al lor miros mă satur, trăgându-l cu gust pe nări.

  tot citesc si nu ma pot opri….imi place la nebunie

 6. Valentin
  9 iulie, 2008 la 11:05 am

  Irina,
  Dacă găseşti vreun alt site cu Mulla Nasruddin, pune-l aici. Îţi mulţumesc şi pentru cele deja postate. Sunt tari de tot. Adică pentru cei cărora le place să simplifice lucrurile, nu să le complice.

 7. Csabi
  7 ianuarie, 2010 la 11:53 pm

  N-are cum să nu te amuze şi să nu-ţi creeze o bună dispoziţie. O recomandare de nota zece ca să începem anul fresh şi cu umor de calitate fină.

  http://www.supercarti.ro/carte/nazdravaniile_lui_nastratin_hogea.html
  http://evans-experientialism.freewebspace.com/nasruddin.htm

 1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: