Prima pagină > KINETOTERAPIE > CUM NE PREZENTĂM LUCRAREA DE LICENŢĂ?

CUM NE PREZENTĂM LUCRAREA DE LICENŢĂ?


Vreau să vă dau câteva sfaturi cu privire la prezentarea lucrării de licenţă, chiar dacă sunt sigur că toţi colegii mei care coordonează au avut grijă să vă instruiască în această chestiune. Nu ştiu de ce cred că aţi avea nevoie de ele, dar şi dacă luaţi de aici o singură idee, tot vă îmbogăţiţi.

1. Faceţi prezentarea în PowerPoint. E cea mai bună idee, plus că peste tot în lume se face la fel.  Cel mai bine e să fie pe un fond albastru închis cu litere albe boldate. Aşa se poate citi chiar dacă în sală e lumină. Literele să fie destul de mari să poată fi citite de la 10 metri.

2. Primul slide trebuie să conţină doar titlul, numele autorului şi al coordonatorului ştiinţific. Nu scrieţi nimic altceva, niciun fel de mulţumiri sau alte chestii. Nu se mai poartă nici motto-uri vara asta… Puteţi totuşi pune o fotografie care să exprime ceva din lucrare, peste care să vină scrisul, însă în aşa fel încât să se vadă ambele chestiuni.

3. Al doilea slide e bine să cuprindă motivarea alegerii temei. Cuvintele scrise de voi şi „ceea ce vă mână-n luptă” sunt mai importante decat citatele sforăitoare, care poate au mai şi fost citite anterior de profesorii din comisie.

4. Al treilea poate să cuprindă ipoteza lucrării, scopul şi obiectivele cercetării, nu neapărat în ordinea asta. Dacă nu ştiţi ipoteza pe de rost, o puteţi scrie. Slide-urile nu trebuie să cuprindă mult text, scrieţi doar ideile principale ale capitolului pe care îl prezentaţi, pe care va trebui să le completaţi fără să citiţi de pe ecran. Cea mai proastă impresie posibilă o face cel care citeşte cuvânt cu cuvânt de pe ecran. Asta denotă lipsă de pregătire şi faptul că nu stăpâneşte prea bine subiectul. Deci pleacă din start cu handicap.

5. Următorul cuprinde capitolul „Material şi metode„, sau mai nou, „Designul cercetării” în care vorbiţi despre organizarea şi desfăşurarea cercetării. Unde, cand, cu cine aţi lucrat. Descrieţi grupul experimental şi eventual şi pe cel de control. Adică vorbiţi despre vârstă, eventualul grad al afecţiunii, sex, grad de activitate fizică sau orice alte criterii după care v-aţi selectat pacienţii. Scrieţi şi ce metode aţi folosit în cercetare.

6. Programul kinetic. Adică partea practică, deci ceea ce aţi făcut. Puteţi include şi nişte poze aici, dacă sunt făcute cu voi, nu copiate de pe nu ştiu unde. Descrieţi pe scurt câteva exerciţii  mai reprezentative, eventual dozajul şi alte chestiuni care influenţează abordarea kinetică. Evident, puteţi avea mai multe slide-uri şi aici.

7. Al şaselea include capitolul „Analiza şi interpretarea rezultatelor”. Afişaţi şi atenţie, discutaţi(!) graficele şi tabelele prin care obiectivizaţi rezultatele. Puteţi avea mai multe slide-uri cu acest titlu, în funcţie de câte grafice vreţi să prezentaţi. Acestea rămân afişate numai cât timp le discutaţi.

8. Următorul reprezintă concluzii lucrării. Aici scrieţi dacă ipoteza a fost confirmată, dacă cercetarea a dat rezultate de care sunteţi mulţumiţi sau nu. Uneori cercetarea poate să nu dea rezultate şi acesta nu este neapărat un lucru rău. Aţi demonstrat că nu e aşa cum presupuneaţi. Până la urmă tot aveţi un rezultat. La concluzii puteţi trece şi eventuale propuneri în vederea îmbunătăţirii practicii domeniului.

9. Nu mai urmează nimic, e de prost-gust să scrieţi la final „Vă mulţumesc”. Puteţi s-o spuneţi pur şi simplu. E suficient. După ce terminaţi de vorbit.

10. Nu vă plimbaţi prin sală în timpul prezentării. Nu vă mişcaţi prea repede, nu vorbiţi prea repede, nu daţi slide-urile pe fast forward. Eu mă plimb prin sală când ţin cursurile, nu ştiu de ce am impresia că asta îi face pe studenţi să fie mai atenţi, să nu „doarmă”, dar poate mă înşel, îmi voi regândi strategia, deşi Tonya Reiman, cel mai mare expert în „limbajul trupului” din America spune că e mai bine să ne mişcăm, aşa facem să se deplaseze energia… Cred că ideea cea mai bună ar fi să nu vă plimbaţi prea repede sau prea departe…

Un alt pas important în pregătire este alcătuirea unei liste de posibile zece întrebări pe care vă puteţi imagina că vi le-ar pune cei din comisie, începând de la ce metode de kinetoterapie aţi folosit, până la cum îl cheamă pe pacientul nr 12. Aici ar fi bine să nu vă lipsească flerul. Şi să cunoaşteţi foarte bine afecţiunea abrdată, la fel şi principiile de tratament. Evident, scrieţi într-un document special atât întrebările, cât şi răspunsurile. Apăraţi-vă ideile cu argumente, nu la modul emoţional sau absurd, arătaţi întotdeauna că acestea au fost rezultatele obţinute în felul în care aţi lucrat. Spuneţi: „Acestea sunt rezultatele obţinute de mine, în modul descris anterior, e munca mea de cercetare în condiţiile  descrise”. Tot evident, prezentarea poate conţine un număr mai mare de slide-uri, în funcţie de cât aveţi de prezentat, de grafice, tabele şi aşa mai departe.

Repet, vorbiţi liber, nu citiţi. În paralel cu ideile principale vă puteţi extrage din lucrare, argumentele la acestea şi unele descrieri mai amănunţite, pe care le puteţi printa sub titlurile „Slide-ul numărul 1”, „Slide-ul numărul 2” şi aşa mai departe, numai pentru a citi mai multe detalii. Acest document separat cuprinde deci mai multă informaţie, de fapt totul despre fiecare slide. Citiţi de mai multe ori, până ajungeţi să jonglaţi cu ele. Şi în cazul ăsta putem spune că „Repetitio est mater studiorum”. Repetaţi în faţa calculatorului, citiţi în faţa oglinzii cu voce tare, sau folosiţi orice alte metode care credeţi că vi se potrivesc. Cu cât veţi repeta mai mult, cu atât veţi avea mai puţine emoţii când veţi susţine lucrarea.

Nu uitaţi: succesul vine NUMAI dacă ştii cum să-l chemi!

Categorii:KINETOTERAPIE
 1. Corina Matei
  29 iunie, 2008 la 7:54 am

  De mare ajutor…ca intotdeauna Vali. Sper doar ca tot mai multi studenti sa valorifice ce ai postat aici! E un castig daca o fac….daca nu, e alegerea lor!
  Iar legat de succes…sa fie vorba de legea atractiei propovaduita de Rhonda Byrne sau ai „alte secrete” care stau la baza atingerii acestuia?!? Oare conteaza doar succesul social, asta trebuie atins si chemat cel mai mult….poate pierdem pe cel spiritual din vedere si ne cam temem sa vorbim despre el!?! Poate Seti, care nu ne-a mai incantat cu prezenta pe blog de multa vreme ne va oferi propria viziune asupra acestui lucru! A facut-o atat de bine de fiecare data….

 2. olimpia
  29 iunie, 2008 la 10:29 pm

  Chiar foarte bine mi-a prins ceea ce a-ti postat pe blog, pana acum nu aveam emotzii, dar deja ma incep 😛 . Multumim de sfaturi 🙂

 3. Valentin
  30 iunie, 2008 la 12:38 am

  Cu plăcere. Mă bucur că ţi-au prins bine. Iar emoţiile sunt normale, însă le puteţi depăşi dacă vă organizaţi foarte bine prezentarea, vă faceţi lista de întrebări şi repetaţi foarte mult. Trebuie să vă şi cronometraţi ca să fiţi siguri că nu depăşiţi timpul alocat. Şi îşi va mai spune cuvântul efortul pe care l-aţi făcut în aceşti trei ani. Cine a învăţat va fi în regulă, cine a „driblat” va fi răsplătit în consecinţă. Viaţa plăteşte întotdeauna.

 4. Valentin
  30 iunie, 2008 la 12:47 am

  Corina, cel spiritual vine duminica viitoare, când vor merge la biserică să mulţumească pentru cel de joi. Deocamdată suntem numai la succesul lucrării, mai mult al prezentării. Pentru succesul spiritual trebuie să se adreseze unor alţi specialişti. Nu deţin eu vreo cheie pe tema asta. Fac ce pot ca să-i învăţ cu succesul la şcoală şi poate şi cel social. Cred că sunt la fel de importante ca cel spiritual. Prentice Mulford are o mulţime de secrete pentru tine, la fel şi Wallace D. Wattles. Şi Virgil Ionescu sau Gladys Lobos. Ori Hunt Williamson. Delois Wattles scria în 1910 despre ce a „descoperit” Rhonda mult mai târziu. Deşi cred că aş renunţa la cărţile lor (poate nu şi dacă nu le-aş fi citit), numai ca să asist la un antrenament al lui Fatih Terim. Ăsta e omul zilei pentru mine. Seti, tu ce zici? Îţi place Fatih?

 5. tud0r
  30 iunie, 2008 la 2:10 pm

  E trist ca ati scris randurile de mai sus cu doar cateva zile inainte de executie .. dar nimic nu e mai dulce decat sa vezi disperarea si tremuratu` betzelor studentilor si bine`n`tzeles expresia fetzei pe care se citeste : ” ba`..oare am luat-o sau nu ? ” >:)

  E frumos ca un prof s-a gandit sa ne ajunte practic , m-am dus sa vad cum e cu succesul , daca merge „chemat” cu frumosu` sau trebuie „prins” sau „momit” .. restul e can-can 🙂

 6. Valentin
  1 iulie, 2008 la 12:43 am

  Vrei să spui „înainte de sărbătoare”. Asta trebuie să fie licenţa pentru voi, o sărbătoare, o defilare, o încununare. Dacă programaţi lucrurile. Când eram copil uram orice constrângere, orice program, orice obligaţie, dar maturizându-mă mi-am dat seama că acestea m-a ajutat cel mai mult. Şi la fel îmi dau seama că cei care au fost mai ordonaţi ca mine au ajuns de cele mai multe ori mai sus. Asta e regula, are bineînţeles şi excepţii.

  Iar prin a „chema” succesul a se citi „a lucra pentru el”. Mult timp. Nimic nu vine de la sine. Nu-i aşa? Ai un talent, dar trebuie să-l dezvolţi, asta în caz că reuşeşti să-l descoperi.

  Iar în legătură cu cei care se întreabă „oare am luat-o sau nu?”, ce să zic. Nu ştiu cum e. Pur şi simplu nu am trăit asemenea momente în legătură cu licenţa. Eu zic să nu vă faceţi probleme, nu e dracul chiar aşa de negru. Pregătiţi-vă şi-l veţi încărunţi complet.

  Cât despre tristeţea că am scris târziu, mă gândesc cum am stat câteva zile cu postul scris ca să vă terminaţi întâi lucrările, să răsuflaţi uşuraţi şi apoi să începeţi a vă îngrijora pentru prezentare. Chiar crezi că vrea cineva să vadă feţe disperate? Nu, o faţă disperată e dovada clară că respectivul/a nu e „acasă”. Am mai scris despre asta. Nu aşa vreau eu să fiţi.

  Cancan ceva mai târziu. Mai concentraţi-vă puţin, mai luptaţi câteva zile şi apoi aveţi cancan toată vara. De-o să vă săturaţi de el.

 7. seti
  1 iulie, 2008 la 11:12 am

  Deosebita performanta echipei Turciei. Schimbare fulminanta pe tabela de marcaj, cand zarurile pareau aruncate. Poate ca asa ar trebui sa abordam si viata. Sa nu ne lasam coplesiti de evenimente, sa speram in victorie pana in ultima clipa. Rasturnarile spectaculoase de situatie par mai degraba secvente desprinse din filmele cu happy-end;dar cum viata bate filmul… Cat despre antrenamente, cu siguranta ca sunt dure atat din punct de vedere psihologic cat si fizic. Sunt anumite structuri de personalitate carora li se potriveste ca o manusa. Parerea mea e ca cel mai important lucru e autodisciplina si autodeterminarea. Fiind in armata de vreo 15 ani, stiu ce inseamna un astfel de antrenament. Asta e adevarul…si e tare…

 8. tud0r
  2 iulie, 2008 la 1:37 pm

  Avand in vedere ca licentza s-a terminat ( cu 10 in cazul meu , ma laud dar sunt modest :)) )…cu tot cu facultate , am observat ca unii profesori freventeaza acest colt al lumii virtuale 🙂 asa ca am sa le multumesc tuturor pentru acest frumos an de facultate…tin sa precizez ca la orele unora m-am simtit bine …la altii si mai bine iar la altii eram „extaziat” si la altii nu am frecventat cursurile….nu dam nume 🙂 ; bun , o sa ziceti ca facultatea nu e loc unde sa te simti bine ci sa inveti , normal am si invatat cate ceva asa ca exista un echilibru .. pentru cei care au vacanta …sa fie placuta…pentru cei care lucreaza …ghinion , se`ntoarce roata , speranta moare ultima .. si cam atata de aici ….. ” Andreea…..ai legatura ” 🙂

 9. seti
  3 iulie, 2008 la 7:06 pm

  Despre succes…
  De multa vreme oamenii incearca sa gaseasca retete de succes. Unele chiar au reusit sa ne ofere informatii valabile si aplicabile. N-am cum sa dau o reteta, sa definesc sau sa clasific succesul dar pot sa-l descriu.
  Daca exista fiinte in aceasta lume care se identifica cu un punct, atunci succesul pentru ele ar fi trecerea in plan. Pentru cei ce traiesc in plan ar fi trecerea la tridimensionalitate. Tridimensionalii ar trebui sa tinda spre lumea cu patru dimensiuni si asa mai departe. Ideea e trecerea intr-un plan superior, in dorinta de a urca spre divin. E un mod metaforic de a vorbi despre autodepasire, despre sfidarea propriilor potentialitati.
  Desi sunt o fiinta optimista nu pot sa nu constat tendinta lumii noastre de a trai in plan. Suntem asemenea unor roboti de plastic, hraniti cu plastic, defiland constant intre A si B. Si mergand la nesfarsit pe acelasi traseu, ne trezim blocati in labirintul propriilor noastre transee, cu scuturile de autoaparare activate maximal, pregatiti parca pentru razboiul apocaliptic. Ne hranim spiritual cu minciuni si surogate,driblam sentimentele inaltatoare, promovam si idealizam nimicul. Si poate ar fi bine sa nu mai simtim nimic, sa fim anesteziati,sa putem apasa la orice ora pe delete.
  Singura noastra sansa e sa ne constientizam starea si sa luam atitudine. Cautati lumilor voastre sori in jurul carora sa puteti gravita, care sa va umple de energie. Gasiti locuri, persoane, fiinte, pasiuni care sa poata declansa in voi izvoare de endorfine. Imprastiati in jur lumina si caldura…
  Gasiti sori lumilor voastre, fiti sori ai altor lumi.
  ps:multumesc Corina ca mi-ai simtit lipsa…

 10. Vidican Marius
  4 iulie, 2008 la 12:36 am

  Domnule profesor va multumim pentru faptul ca e singurul loc pe internet unde am gasit cum se realizeaza o prezentare in power point pentru studentii la kinetoterapie. Mie mi-a fost de foarte mare ajutor si cred ca cine a ajuns sa citeasca indicatiile dumnevoastra a invatat ceva. Eu am facut prezentarea im mare masura urmarind indicatiile dumneavoastra, mai ales cele legate de atitudinea pe care trebuie sa o avem in fata comisiei si pot sa va spun ca am luat nota 10. Va multumesc pentru ajutor iar in ceea ce priveste acest blog am numai cuvinte de lauda. O sa ne mai auzim cu siguranta de acum inainte si sper ca intr-un scurt timp sa va pot trimite si eu o adresa de web unde incerc sa-mi conturez un blog personal. Va multumesc inca o data pentru tot si mai ales pentru profesionalismul cu care abordati tot ceea ce faceti.

 11. Valentin
  4 iulie, 2008 la 8:46 am

  Stimate coleg, mă bucur că încercarea mea a dat rezultate şi te felicit pentru nota 10. Atitudinea e foarte importantă, nu-i aşa?

  Abia aştept să te trec în blogroll. Şi îţi mulţumesc pentru aprecieri. Să auzim numai de bine.

 12. Vidican Marius
  6 iulie, 2008 la 2:10 am

  Asa e atitudinea conteaza, dar si faptul ca sa ai o lucrare de liceenta bine documenatat si facuta de tine.
  Sfatul meu pentru viitorii absolventi e sa nu-si copieze lulrarile de liceenta….Faceti un efort si studiati, faceti o cercetare cum se cuvine si pe langa satifactia de a realiza un prim studiu bine documentat, veti avea si satisfactia unor aprecieri din partea profesorilor si chiar si a colegilor.

  Mu ltumesc inca odata dom’ profesor.

 13. Valentin
  6 iulie, 2008 la 9:33 am

  Ai mare dreptate, Marius. Dacă îţi faci lucrarea de licenţă şi nu o copiezi, porneşti deja cu ceva în carieră. Iar satisfacţia personală e mult mai mare. Asta spun şi eu mereu, nu copiaţi, nu imitaţi, încercaţi să vă găsiţi propria abordare, să vă faceţi un stil de lucru care să vă definească. Aprecierile vor veni cu siguranţă. După cum şi satisfacţiile materiale.

  De data asta eu îţi mulţumesc şi aştept sa-ţi faci blog. Ai putea să-mi scrii adresele de mail ale tuturor colegilor ca să le afişăm? Vreau să ţinem legătura cu toţi şi să fim o comunitate. Până la urmă ăsta e scopul acestui blog. Comunitatea Kineto.

 14. Larisa
  8 iulie, 2008 la 6:26 pm

  Salut!sunt inca la liceu si mi`as dori sa urmez mai incolo facultatea de kineto:D imi puteti spune,va rog ,daca intr`adevar se merita o meserie in domeniu asta sau daca se gasesc locuri de munca pt asta?(la noi in tara,de preferabil,ca afara gasim orice) mersi.:D

 15. Valentin
  9 iulie, 2008 la 10:58 am

  Larisa,
  Bine ai venit pe blog! Nu e foarte uşor de răspuns la întrebările tale. În primul rând trebuie să ştii ca nici cu dreptul nu gasesti multe oferte de munca, mai ales daca esti tânăr absolvent.

  Eu cred că merită să lucrezi in kineto. Din două motive: în primul rând dacă eşti bun gasesti de lucru oriunde, chiar daca nu sunt foarte multe oferte (dacă nu găseşti poţi lucra cu pacienţi la domiciliul lor, îţi faci PFA, persoană fizică autorizată), iar în al doilea rând e vorba de o meserie cu care se poate emigra. Federaţia noastră e membră WCPT (World Confederation for Physical Therapy) şi diplomele sunt recunoscute in multe ţări (deşi în unele se mai dau diferenţe).

  Foarte important e să-ţi placă să lucrezi cu oamenii. Şi când îţi alegi cariera trebuie să te gândeşti dacă ţi-ar plăcea să faci asta toată viaţa. În ţară poţi lucra şi masaj la vreun cabinet, anticeluliticul e in mare vogă în prezent şi (poate din păcate) va fi mereu.

  Dacă vrei, pot să te ajut să te hotărăşti. Nu ştiu de unde eşti, dar dacă locuieşti în Oradea pot să-ţi dau o adresă unde te poţi duce să vezi despre ce e vorba în kinetoterapie. Mergi de câteva ori şi ştii dacă eşti făcută sau nu pentru această meserie. Care nu e foarte uşoară, dar e foarte frumoasă. Scrie-mi dacă vrei să mergi, dau un telefon şi se rezolvă. Te duci doar să te uiţi, nu trebuie să faci nimic. Evident, poţi pune ce întrebări vrei.

 16. Larisa
  12 iulie, 2008 la 8:53 pm

  Multumesc mult de tot pentru raspunsuri.Din pacate,nu sunt din Oradea si nu am cum sa ajung acolo,dar sfaturile tale ma ajuta mult.Multumesc inca o data.:)

 17. gavrila maria
  25 ianuarie, 2009 la 6:34 pm

  MUltumesc mult pentru tot ce ati scris/ as vrea sa va rog sa mi mai dati cateva sfaturi, adica de unde incep, bibliografia. cum conspectez/ practic. ce trebuie sa scriu VA MULTUMESC MULT

 18. Valentin
  25 februarie, 2009 la 2:09 am

  Maria, acum vad comentariul tău, nu ştiu cum mi-a scăpat. Îmi pare rău.

  E greu de scris aici cum să faci o lucrare. Important e oricum să faci un experiment ca să ai o parte practică beton. Bibliografia e penultimul capitol, nu ştiu la ce te referi când vorbeşti de conspectat.

  Poate dacă formulezi o cerere mai exactă, vei primi un răspuns mai exact. Spune exact ce sfaturi vrei, adică despre cuprins sau despre ce cuprind anumite capitole?
  Te aşteptăm.

 19. 25 mai, 2009 la 10:02 pm

  Stimati viitori absolventi .

  Atentie , trebuie sa atasati la lucrarea de diploma si un formular ca e facut de voi , aveti contributii serioase si nu e plagiat !!

  Succes
  Bafta !!
  Z>P>

 20. laura
  20 iunie, 2009 la 3:04 pm

  va multumesc si eu pentru sfaturi! tocmai mi-am terminat prezentarea in power point (facuta dupa „regulile” de mai sus) si abia astept sa vad rezultatele! marti am sustinerea si dupa ce am vazut numai cuvinte de lauda pe-aici parca am capatat mai multa incredere-n mine…sper sa fie cu folos! 😀

 21. De Pe Alta Planeta
  30 iunie, 2009 la 4:16 pm

  Multumiri pentru informatii, desi nu sunt la Kineto, e o descriere suficient de clara si pentru alte specializari. Mersi, de un real folos articolul asta.
  Aprecieri cu un an mai tarziu, dar hei, acuma am avut envoie de asa ceva.

 22. Valentin
  5 iulie, 2009 la 7:54 pm

  Mersi, mă bucur că ţi-a fost de folos. Numai bine!

 23. Crina
  17 septembrie, 2009 la 6:59 pm

  Mi-ar fi placut sa am un astfel de profesor coordonator.Multumim mult pentru sfaturi!

 24. codrutz
  19 septembrie, 2009 la 6:33 am

  Multam…..tocmai am luat 10 la sustinerea lucrarii….:)!!!

 25. iulialexis
  26 septembrie, 2009 la 8:55 am

  buna
  eu tocmai m-am inscris la EFS-Kinetoterapie in Craiova,e cel mai aproape ,si as dori sa stiu cateva carti mai bune,reviste orice care mi-0ar putea fi de folos!
  nu prea am sa pot ajunge zi de zi la ore ,am distanta 60 km pana la facultate ,si mai am si un copil de 1an si 6 luni ,si cred ca am sa merg de 3maximum 4 ori pe saptamana
  sau notite poate ma puteti ajuta ,cursurile daca mi le puteti trimite si mie ,ca pana la urma se fac aceleasi materii la toate facultatile ,si din cate vad ,ati avut niste profesori super ,si care stiu sa exsplice pe intelesul tuturor
  am vazut ca sunt numai absolventi de 10! felicitari !!!!
  am 28 ani dar m-am hotarat ca e timpul pt o schimbare ,si m-a sustinut ft mult cumnata mea care e asistenta medicala in Farnta ,si mi- a zis ca e ft cautata meseria asta acolo ,si m-am hotarat sa o fac aici ,in conditia in care acolo costa 4000 euro /an
  o zi faina

 26. Pasztai. Zoltan
  27 septembrie, 2009 la 3:42 pm

  Te pot ajuta cu cartile mele ,( care mai exista si Nu s-a epuizat la catedra sau personal sa-ti trimit rambursabil la o adresa ) si i-ti doresc succes in noul an Universitar cu cea mica impreuna .
  Zoltan Pasztay

 27. Pasztai. Zoltan
  27 septembrie, 2009 la 3:44 pm

  La catedra noastra De la Universitatea Oradea FEFS specializare Kinetoterapie , sunt carti si ale celorlati colegi de ai mei in numar limitat , poate intervin si ei pe blog !

  O zi Buna
  Zoltan Pasztay

 28. iulialexis
  1 octombrie, 2009 la 10:22 pm

  multumesc frumos,Zoltan! ar fi super sa pot face rost de acele carti! astazi a fost deschiderea ,astept atre mult sa incep,sunt sigura ca o sa -mi placa mai mult decat m-am asteptat!
  o seara faina !

 29. Pasztai. Zoltan
  9 octombrie, 2009 la 11:14 pm

  Iulia Lexis

  Daca pot sa-ti fiu de folos cu cartile mele scrie la

  pasztayzoltan@yahoo.com

  Zoltan Pasztay

 30. iulialexis
  10 octombrie, 2009 la 11:26 am

  merci mult Zoltan! cu siguranta imi poti fi de ajutor1

 31. elena
  25 ianuarie, 2010 la 2:41 pm

  cine imi trimite o prezentare ppt la drept?

 32. Yloz
  2 martie, 2010 la 9:30 pm

  Dragi studenti viitor absolventio , mai avem destule de corectat la prezentarea lucrarii de licenta, cel putin asa am sesizat acum in Februarie .
  Ganditi si pregatiti mai din timp !
  Aspectul la general si particular a temei , atat stiintific cat de continut lasa mult de dorit .
  Macar sa aveti ipoteza !!! si sa stiti prescurtarile ce insemana daca folositi .
  Iar ceea ce spuneti si incercati sa sustineti macar cititi o data si sa intelegeti
  !
  Spor la elaborarea lucrarii si la prezentarea acestora !
  Incepeeti sa finalizati ca vin sesiunile de Congrese si ar fii bine sa le prezentati si acolo.
  ZP.

 33. Mircea Cosma
  12 aprilie, 2010 la 8:43 pm

  Sunt student aflat în an terminal, în faza de pregătire a lucrării de licenţă .
  Informaţiile sunt utile şi mai ales binevenite.
  Calde mulţumiri

 34. Valentin
  13 aprilie, 2010 la 5:37 am

  Cu multă plăcere, Mircea dragă. Şi tot succesul din lume. Unde studiezi dumneata?

 35. Yloz
  27 aprilie, 2010 la 7:26 am

  Prezentati-va la sesiunea de comunicarile stiintifice studentetsti , pe 12 mai , la Universitatea Oradea si ve-ti reinnoi bagaul de cunostiinte pentru o prezentare Ft B , priviind studiile finale la Kinetoterapie .
  ZP

 36. yloz
  12 mai, 2010 la 10:42 pm

  \ Dragi participanti !
  Multumesc tuturor care a-ti fost prezenti, la sesiunea stiintifica a studentilor la Universitatea din Oradea .
  Felicitari celor care au si prezentat lucrari , care astfel au inteles cum se poate realiza o munca in team si sa fie si aplaudat si apreciat cu o diploma de participare ( Nu inseamna TOT !!!)
  M-am simtit iar BINE in mijlocul vostru . Acest lucru Nu inseamna ca am si fost deolin multumit .
  Suntem iar impreuna si poate vom reusii mult mai mult in viitor , depinde de noi toti !
  Felictari , Bravo !
  Zoltan Pasztay

 37. ildiko
  23 iunie, 2010 la 1:04 pm

  Salut! Vreau sa-ma interesez cand sunt inscrierile la master la specializarea kineto. multumesc anticipat.

 38. yloz
  24 iunie, 2010 la 11:25 am

  Daca , avem o data clar fixata vom comunica sigur , Ildiko !
  ZP

 39. ktbyanka
  28 iunie, 2010 la 10:29 am

  am si eu o intrebare referitoare la licenta. sunt din suceava, si in curand voi sustine examenul de licenta, acum lucrez la prezentare și nu stiu exact ce sa scriu in partea de organizarea a experimentului. am ca tema rolul metodelor kinetoterapeutice in tratamentul herniei de disc lombare neoperate. am folosit metoda williams, diagonalele kabat asociate cu fnp-urile si pt readaptarea la efort, exercitiile acvatice și inotul bras si crawl. imi puteti sugera si mie ceva?
  multumesc anticipat. oricum sfaturile dumneavoastra mi-au fost benefice.

 40. Valentin
  28 iunie, 2010 la 9:00 pm

  Succes, Bianca. Scrii unde, când, cum şi cu cine ai organizat experimentul, câte şedinţe de kt ai făcut, tot ce ţine de organizare. Mă bucur că te-am putut ajuta.

 41. Dany
  29 iunie, 2010 la 11:34 am

  BUna ziua ! As dori niste informatii referitoare la prezentarea lucrarii de licenta in pps. Am licenta in iulie, am terminat sociologia .Am citit tot ce e scris aici si va multumesc pentru informatiile utile…dar as vrea sa intreb urmatoarele:
  1. Cand ajung la slide-urile in care trebuie sa prezint datele, analiza acestora precum si interpretarea lor…cum e mai bine sa procedez? Sa pun doar tabelele de analiza (sunt foarte multe) si sa le analizez liber, sau sa afisez analiza fiecarui tabel?
  2. Tinand cont ca sunt foarte multe, exclus sa le pot posta pe toate, sa le pun pe cele mai relevante?
  Multumesc!

 42. Valentin
  30 iunie, 2010 la 10:24 am

  Salut. Dacă ai prea multe, atunci le pui doar pe cele mai importante, atât tabele, cât şi grafice, de exemplu cele centralizatoare, care arată diferenţele dintre evaluări.
  Succes!

 43. yloz
  1 iulie, 2010 la 2:59 pm

  Atentie cu terminologia si cu stiinta aceasta a naostra . Nu exista metoda Williams !! E cu totul altceva !!
  mai cata si studiaza atent !

  ZP.

 44. ionut
  18 ianuarie, 2011 la 5:22 pm

  Realizez atestate,proiecte,prezentari power point si word, eseuri ,mulaje clipuri, tutoriale si altele.

 45. Valentin
  18 ianuarie, 2011 la 10:51 pm

  Ionuţ, realizează, dragă, ce vrei, unde vrei. Mult succes. Din păcate nu te pot ajuta, ăsta nu e blog de reclamă.

 46. corina
  3 februarie, 2011 la 7:54 pm

  vreau o argumentare despre a motiva tema gestiunea facturilor incasate jumate de pagina

 47. Elena
  14 aprilie, 2011 la 5:23 pm

  Buna seara. sunt studenta la FEFS- kineto si am tema de licenta Leziunile de con medular. Evaluare si posibilitati de recuperare. problema este ca nu stiu exact la ce sa ma refer,la leziunile traumatice amielice ale coloanei toracolombare? va rog sa ma ajutati!

 48. Valentin
  16 aprilie, 2011 la 10:22 am

  Elena, asta trebuie să-ţi precizeze coordonatorul ştiinţific. Nu cred că se cade să intrăm noi peste dumnealui sau dumneaei.

 49. Andrada
  10 mai, 2011 la 6:33 pm

  buna ziua! sunt studenta in an terminal la kineto, univ. A.Iancu din cluj.am citit „regulile” dvs cu privire la pregatirea prezentarii de licenta, si imi sunt de mare ajutor, insa am o intrebare:care este numarul maxim de slide-uri..sau numarul de „bun simt” ca sa zic asa, 15? Multumesc

 50. Andrada
  10 mai, 2011 la 6:36 pm

  A..si ar mai fi ceva, la redactarea lucrarii de licenta,trebuie sa am antet pe fiecare pagina, ce ar trebui sa scriu in acel antet..trebuie si note de subsol cu bibliografia? Daca m-ati putea ajuta cu cateva informatii de acest gen ar fi ideal! multumesc inca odata!

 51. Valentin
  11 mai, 2011 la 7:55 am

  Ai nevoie de note de subsol, însă asta hotărăşti cu coordonatorul. Cu antetul, tot coordonatorul îţi spune exact.
  Nu ştiu câte slide-uri să pui, la noi de obicei se acordă 10 minute pentru prezentare. Te gândeşti cât timp aveţi pentru asta la facultatea voastră, faci slide-urile şi te cronometrezi ca sa te încadrezi. Nu cred ca există un număr maxim sau minim, poţi avea şi 30, dacă pe unele stai doar 10-20 secunde.

 52. yloz
  7 iunie, 2011 la 11:44 pm

  la inceput de sesiune
  Consider ca >:
  Va trebuii sa revenim cu complectari pe aceasta tema , adica cum se realizeaza si cum se prezinta o lucrare de finalizare ( licenta, disertatie , ) de studii !!
  Noutatile sunt cel putin pana acum , la noi afisate ca de ex: ( se numeste iar conducator stiintific ( cadrul ) si nu coordonator si absolvent ( studentul ) . etc
  partile luctrarii sunt astfel :>>>
  Indroducere , dupa care urmeaza >>>
  cap I cu subcapitole >
  WIKIPEDIA , sau carti de patologie >>

 53. yloz
  7 iunie, 2011 la 11:45 pm

  SScuze dar s-a fragmentat ceva si nu a aparut ceea ce am scris ZP >

 54. Valentin
  8 iunie, 2011 la 10:16 am

  OK, se poate completa.

 55. yloz
  9 iunie, 2011 la 10:25 am

  Prezentarea lucrarii Distertatie ( NU e lege !)
  Indicatii – reguli – proceduri – etc
  Reguli de prezentare a lucrarii de disertatie

  Prezentarea lucrarii de disertatie in fata comisiei de examinare este cel putin la fel de importanta ca si redactarea acesteia.

  Calitatea prezentarii lucrarii de disertatie nu se substituie, desigur, valorii intrinseci a lucrarii: o lucrare slaba sau mediocra nu va putea fi salvata de o prezentare stralucitoare, deoarece argumentele prezentarii se situeaza intotdeauna cel mult la nivelul valorii lucrarii. De altfel, in momentul prezentarii lucrarii, comisia de examinare este edificata asupra valorii lucrarii de disertatie, deoarece aceasta este studiata cu mult timp inainte, iar in referatul intocmit de catre coordonatorul stiintific al lucrarii catre membrii comisiei de examinare, este deja propusa o nota. Ceea ce urmareste comisia de examinare cu prilejul sustinerii publice a lucrarii poate fi sintetizat in urmatoarele:

  1. candidatul stapaneste continutul lucrarii de disertatie in amanunt;

  2. candidatul este capabil de o prezentare sintetica si coerenta a unui continut mult mai vast;

  3. candidatul este capabil de o desfasurare inteligenta a unor argumente care sa justifice: tema aleasa, modalitatile de cercetare, concluziile desprinse, propunerile facute;

  ZP

  4. candidatul este capabil sa suporte o discutie, pe baza de intrebari sau contra argumente, prin care sa sustina propriul punct de vedere;

  5. candidatul are putere de convingere si forta de persuasiune in urmarirea obiectivului propus;

  6. candidatul este permeabil la observatii critice si recomandari, pe care le integreaza in viziunea personala asupra subiectului in discutie.

  Prezentarea lucrarii de disertatie

  Timp maxim de prezentare: 10 minute;

  Intrebari: membrii comisiei pot adresa absolventului oricate intrebari referitoare la subiectul lucrarii de licenta si/sau metodologia si resursele folosite;

  1. Speech-ul

  Speech-ul reprezinta lista ideilor de baza, ordonate cronologic si logic, care urmeaza a fi prezentate in fata comisiei de examinare. Speech-ul nu are neaparat o existenta fizica (este de dorit ca sustinerea lucrarii sa se faca in mod liber) ci reprezinta o sinteza care este pregatita de candidat in scopul ordonarii ideilor, a accentuarii aspectelor mai importante (sau mai interesante), a relevarii contributiilor personale, a scoaterii in evidenta a concluziilor si propunerilor aferente analizei efectuate.

  Speech-ul nu se constituie intr-un rezumat al lucrarii (repetam faptul ca lucrarea este cunoscuta de catre comisie) ci este un material de sine statator care extrage din lucrare aspectele si ideile cele mai importante, pe care le prezinta intr-o logica diferita de cea existenta in lucrare. Asa cum lucrarea de disertatie nu este o insiruire a documentarii efectuate pe tot parcursul elaborarii ei, ci prezinta intr-o logica proprie rezultatele acestei documentari si cercetari, la fel speech-ul nu reia lucrarea de licenta/disertatie ci prezinta esenta acesteia intr-o modalitate de sine statatoare.

  Speech-ul trebuie pregatit, de aceea cu multa grija (in stransa colaborare cu coordonatorul stiintific al lucrarii de licenta) deoarece el reprezinta ingredientul cel mai important al intregii prezentari si sustineri a lucrarii de licenta.

  Continutul si structura speech-ului

  In continutul speech-ului se regasesc cateva elemente comune, de natura generica, elemente care trebuie neaparat sa fie prezente si anume in ordinea pe care o prezentam mai jos:

  1. titlul lucrarii de disertatie: candidatul va enunta titlul lucrarii de licenta/disertatie, desi membrii comisiei sunt, desigur, la curent cu acest lucru;

  2. obiectivul lucrarii: candidatul va prezenta obiectivul (scopul) pe care si l-a propus in elaborarea lucrarii de disertatie. Aceasta prezentare trebuie sa fie cat mai concisa si mai clar exprimata, daca se poate intr-o singura fraza;

  3. modalitatea in care a fost realizat obiectivul lucrarii: se va prezenta maniera de analiza, cercetare sau documentare in care candidatul a realizat obiectivul lucrarii (prin documentare livresca, prin studii de caz, prin analize empirice, prin analize comparative, prin modelare matematica, prin analize de tip statistic, etc.);

  4. structura lucrarii de disertatie: desi este un punct cumva redundant in economia prezentarii lucrarii, el poate fi util deoarece arata faptul ca absolventul are clar in minte continutul lucrarii precum si ordonarea logica a intregului demers de cercetare. Daca, insa, comisia nu solicita renuntarea la acest punct, el trebuie redus la esenta: se vor enumera practic obiectivele specifice (subobiectivele) pe capitole, fiecare cu cate un foarte scurt comentariu privind modalitatea de realizare;

  5. principalele probleme (obstacole) de natura metodologica, stiintifica, organizatorica, etc. care au trebuit invinse pentru a realiza obiectivul lucrarii (daca este cazul): candidatul va prezenta pe scurt cele mai importante probleme care au trebuit invinse, cum ar fi: asigurarea comparabilitatii preturilor, asigurarea unor transformari metodologice, lipsa unor serii statistice suficient de lungi, absenta sau incompletitudinea unor date s.a.m.d.;

  6. principalele concluzii desprinse din realizarea cercetarii: candidatul va enumera (fara a intra in amanunte) cele mai importante rezultate (concluzii) desprinse din analiza efectuata. Este bine ca aceste concluzii sa fie prezentate in mod sistematic si anume: a) concluzii de natura teoretica si metodologica; b) concluzii de natura empirica; c) concluzii de natura propunerilor de perfectionare/schimbare; d) concluzii de natura continuarii cercetarii intreprinse.

  Speech-ul reprezinta nu numai o lista logica si cronologica a prezentarii ci, in acelasi timp, constituie si un „program” dinamic de prezentare. Din acest motiv, este bine ca speech-ul sa fie intocmit sub forma unui grafic dinamic de prezentare, care sa contina si durata afectata fiecaruia dintre cele sase subiecte generice mentionate mai sus:

  Prezentare in PowerPoint: absolventul poate sa-si sustina rezultatele cercetarii realizate cu ajutorul unei prezentari multimedia concepute in PowerPoint;

  – prezentarea va contine intre 8 si 15 diapozitive (slide-uri);

  – existenta obligatorie a unui slide de titlu, care va contine cel putin titlul lucrarii, numele absolventului si numele cadrului didactic coordonator);

  – slide cu cuprinsul prezentarii;

  – slide ce va cuprinde cuvinte cheie (cu ajutorul acestuia se vor prezenta cele mentionate in introducerea lucrarii de licenta);

  – 6-10 slide-uri cu text, tabele, figuri (cu ajutorul acestora se vor prezenta acele aspecte ale lucrarii ce se doresc a fi comunicate comisiei);

  – 1-2 slide-uri pentru concluzii

  – slide-urile nu vor contine prea mult text (maximum 7 linii a cate 7 cuvinte fiecare), iar absolventul nu va citi informatia de pe diapozitiv.

 56. yloz
  9 iunie, 2011 la 2:35 pm

  Nouatate
  Spotul Saptamanii: Societatea Romana de Scleroza Multipla – Cutremurul

  http://us.mg1.mail.yahoo.com/dc/launch?.gx=1&.rand=263e1qtv919fi
  ZP.

 57. ionutz
  13 septembrie, 2012 la 1:39 pm

  ma puteti ajuta cu un raspuns… Cum trebuiesc formulate obiectivele?…sau daca aveti un model de ppt miar fi de folos …

 58. Valentin
  13 septembrie, 2012 la 5:35 pm

  Nu stiu la ce te referi. Care obiective? Ce fel de ppt? Daca e vorba despre prezentarea lucrarii de licenta, cred ca am scris destul de clar. Oricum, nimeni nu poate intra peste indrumatorul tau, el e cel care trebuie sa-ti furnizeze toate raspunsurile.

 59. Iuliana
  14 februarie, 2014 la 1:15 pm

  Buna ziua! Graficile sunt obligatorii? Cele centralizatoare, care arată diferenţele dintre evaluări ? Multumesc!

 60. Valentin
  16 februarie, 2014 la 10:32 am

  Da, grafiCEle sunt obligatorii. Și importante. Succes!

 61. marius
  28 iunie, 2014 la 3:07 pm

  Buna ziua! Pot fi introduse filmulete in prezentarea powerpoint? Lucrarea pe care trebuie sa o sustin se numeste ,,Recuperarea posttraumatica in fractura de gamba”. Pot introduce un slide care sa cuprinda filmuletul cu producerea traumatismului?
  Momentul in care sa intamplat accidentul a fost filmat si ca urmare ma gandeam sa pun o particica din filmare.
  Ar fi ok?

 62. Valentin
  28 iunie, 2014 la 9:18 pm

  Da. Cu condiția ca filmarea sa fie scurta. Sa nu riști sa plictisești, scurt însemnând sub 45 de secunde. Mult succes!!!

 63. marius
  1 iulie, 2014 la 4:20 pm

  30 de secunde, atat dureaza. Multumesc frumos!!

 64. Ionut
  2 iulie, 2014 la 12:55 pm

  Times new Roman 24 ii ok?

 65. Valentin
  2 iulie, 2014 la 1:47 pm

  Trebuie sa se vadă bine din sală. Tu hotărăști. Sa-mi scrii și cum a fost și ce nota ai luat!

 1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: