Prima pagină > KINETOTERAPIE > CONGRESUL DE KINETO DE LA MONEASA

CONGRESUL DE KINETO DE LA MONEASA


Ataşez un mesaj din partea conducerii  Federaţiei Române a Asociaţiilor de Kinetoterapie (FRAK). Vă rog să-l citiţi.

Stimati colegi,

            Având în vedere marele paradox de astăzi din kinetoterapia românească, adică:

 • pe de o parte, această profesie este tot mai cautată, iar în învăţământul nostru superior de specialitate, practic nu există facultăţi care să nu aibă specializarea kinetoterapie acreditată atât la ciclul I de învăţământ (licenţă) cât şi la ciclul II (masterat). În acelaşi sens nu există spital, sanatoriu, staţionar, centru de sănătate, etc., care să nu aibă printre procedee şi kinetoterapia. Cu toate acestea nu avem o unitate de vederi, nici în ceea ce priveşte formarea iniţială a kinetoterapeutului şi mai ales în ceea ce priveşte angajarea lui cât şi perfecţionarea profesională a acestuia. Fiecare facultate are propriile planuri şi programe analitice la ambele cicluri, fiecare angajator utilizează o legislaţie proprie în ceea ce priveşte locul kinetoterapeutului, fişa postului, autorizaţia de liberă practică, responsabilitatea, subordonarea,etc.
 • Pe de altă parte profesiunea de kinetoterapeut (deşi am introdus-o în Clasificatorul Ocupaţiilor din România) nu este legiferată în România. Străinilor specialisti în kinetoterapie din Confederaţia Mondială a Kinetoterapeuţilor WCPT (ai căror membri suntem din 1997 prin Federaţia Română a Asociaţiilor de Kinetoterapie) nu le vine să creadă această realitate, mai ales având în vedere că diplomele obţinute la noi sunt recunoscute în întreaga lume.

                  Credem că ar trebui să pornim şi pe un alt drum. În spiritul Legii educaţiei fizice şi sportului (Legea 69/2000), a Hotărârii de Guvern 884/2001 şi a protocolului dintre Ministerul Educaţiei Cercetării şi Tineretului, Agenţia Naţională pentru Sport şi Comitetul Olimpic şi Sportiv Român legiferat prin Ordinul nr. 1560 /2007 să constituim o Comisie Naţională de Kinetoterapie, comisie ce să fie un partener real al profesioniştilor din kinetoterapie cu guvernanţii şi cu legiuitorii ţării. În acest sens este absolută nevoie ca prin norme legislative această comisie să aibă puteri decizionale în legatură cu profesiunea de kinetoterapeut (formare, perfecţionare, relaţia cu angajatorul, promovări profesionale, drept de liberă practică, malpraxis, etc.). La ora actuală există o comisie în cadrul Consiliului Ştiinţei Sportului dar şi această comisie are caracter nonguvernamental precum FRAK şi Forumul Decanilor, nefiind foruri decizionale la nivel naţional prin Lege sau Hotărâre de Guvern.

            Comisia pe care dorim să o constituim este menită să promoveze legiferarea kinetoterapiei în Romania printr-un pachet de norme legislative (legea kinetoterapeuţilor, hotărâri de guvern, ordine al ministrului sănătăţii).

            Şi de aceea cu respect vă rugăm să participaţi la Cel de al VI-lea Congres Naţional de Kinetoterapie de la Moneasa în perioada 16-19. 10. 2008.

            În acelaşi context am fi fericiţi să participe acele persoane care ne-ar ajuta efectiv şi care ar dori şi ar fi alese pentru a face parte din Comisia Naţională de Kinetoterapie.

            Cu cele mai bune gânduri,

           

Preşedinte FRAK    Prof. univ. dr. Vasile Marcu

Secretar General      Conf. univ.dr. Mirela Dan”

Reclame
Categorii:KINETOTERAPIE
 1. 26 septembrie, 2008 la 11:43 pm

  Conside initiativa buna cele propuse ( sa vedem la fata locului ) de mai sus , dar am totusi …?????
  O intrebare , cand s-a intrunit FUKO si a luat aceasta decizie de a propune cele de sus ??
  Trebuia macar din municipiu invitati forurile( kinetoterapeutii parcticieni care sunt atat KT principali cat si poate au master sa fie de fata ) care chiar au ceva comun cu cele de sus .
  Sa consider ca exista trei tipuri de sau FORME de Kinetoterapie actualment la noi in tara
  a) kinetoterapia la nivel de facultati , a cadrelor care predau si se lupta cu morile de vant ala Bolognea !!
  b ) kinetoterapia celor care dau cu capul de birocratie la locul de munca ( legi , cabinete, statut, salarizare, examene cu concureta ptr post cu cei de la fiziokineto <
  c) kinetoterapia celor plimbareti in strainatate , cu planul de invatamant tradus sau altii

  Poate Congresul va da raspuns la aceste intrebari daca va prezentati si luati cu totii atitudine
  Sa uzim numai de bine
  Zoltan Pasztay.

 2. Oana
  27 septembrie, 2008 la 10:22 pm

  Am citit comentariul si am o nelamurire : congresul acesta se adreseaza doar celor care au facut faculta de KINETOTERAPIE sau si fiziokinetoterapeutilor? Am remarcat paragraful cu „…examene cu concurenta ptr post cu cei de la fiziokineto…”. Eu una inca nu sunt complet lamurita de diferenta(daca exista) dintre cele 2 facultati, raportat strict la partea de recuperare(nu si la cea de educatie fizica), la drepturi, obligatii cand intram in campul muncii. Poate ma lamuriti si pe mine si poate ne vedem si la congres :).

 3. Valentin
  28 septembrie, 2008 la 10:21 pm

  Oana, vino la congres şi toate întrebările tale îşi vor găsi un răspuns. Se vor discuta şi aceste chestiuni.

 4. Oana
  28 septembrie, 2008 la 10:55 pm

  Multumesc pt. raspunsuri! O voi suna pe d-na conf. Dan pt detalii si sper sa reusesc sa ajung. Orice alta nelamurire mai am, mi-o voi nota in agenda si vom discuta la Moneasa :D.

 5. mia
  30 septembrie, 2008 la 4:07 pm

  am si eu o intrebare…se mai pot plati azi taxele pt participarea la congres??

 6. 2 octombrie, 2008 la 1:01 am

  Dupa cunostiintele mele si pe loc la orice congres te poti achita de obligatii !!

  dar mai sigur e sa rezolvi din timp , mai ales pentru cazare si mapa etc.
  ZP>

 7. ligia
  2 octombrie, 2008 la 11:34 am

  de unde luam toate informatiile?

 8. Valentin
  2 octombrie, 2008 la 8:12 pm

  Pot să participe şi studenţii. Informaţiile sunt pe invitaţie, care este ataşată la unul dintre anunţurile pentru congres de pe acest blog.

 9. 19 octombrie, 2008 la 9:13 pm

  Dupa Congresul VI KINETO de la Moneasa

  Va astept ……cu impresiile , noutatile, intrebarile,asteptarile, amintirle ,sau Realizari, carti, distractie,prietenii, reintalniri cu colegii d breasla , etc
  Nivelul lucrarilor, colaborari cu medicii , fiziokinetotrapeutii,

  Zoltan Pasztai

 10. Motet Dumitru
  11 noiembrie, 2008 la 12:38 pm

  Ma bucur sa am prilejul de a felicita pe tanarul coleg – Valentin Serac – pentru initiativa sa si sa-i doresc succes!
  Pentru el ca si pentru ceilalti doritori, puteti lua la cunostiinta de puncte de vedere privind situatia Invatamantului superior de kinetoterapie din tara noastra – asa cum a „ajuns”azi. Accesati adresa: „http://www. kinetoazi.blogspot. com” si vom putea extinde schimbul de opinii. Va astept cu interes – prof. D. Motet

 11. Valentin
  12 noiembrie, 2008 la 1:43 am

  Mulţumim, domnule profesor. Ce plăcere să vă regăsesc, chiar şi în blogosferă! Ciudat funcţionează legile telepatiei. N-o să mă credeţi, dar chiar azi le-am povestit studenţilor despre dumneavoastră… O să pun în blogroll linkul spre blogul kinetoazi, mă bucur foarte mult că aţi decis să scrieţi despre ce se întâmplă în învăţământul de kineto din prezent. Blogosfera are avantaje care erau greu de imaginat acum 10-15 ani, schimbul de opinii de poate face aproape instantaneu, nu e nevoie să mai aşteptăm organizarea de noi întâlniri pentru a dezbate teme de actualitate. Aştept cu interes continuarea postului dumneavoastră din 24 octombrie.
  Cu stimă,
  Valentin

 12. Doina Marza
  16 noiembrie, 2008 la 6:55 pm

  Unde-s multi, puterea creste! Si ideea cu blogurile este foarte buna, pentru ca, asa dupa cum spune si Valentin, schimbul de opinii se poate face instantaneu! Colegii de la Oradea ne-au fost totdeauna aproape ca idei, dar – din pacate – departe ca distanta, motiv pentru care, oricat ne-am fi dorit sa discutam mai mult, a fost dificil. Iata ca si acest impediment a fost depasit si promit ca voi vizita cat mai des posibil acest blog, cel al D-lui Profesor Motet si cel al lui Claudiu Andron. Cred ca trebuie facuta cat mai multa publicitate acestor bloguri, in asa fel incat toti viitorii kinetoterapeuti si kinetoterapeutii actuali sa poata fi in legatura permanenta.
  Salut initiativele colegilor mei si le doresc mult succes in continuare!
  Daca sunteti interesati de ceva cursuri si carti si de la Bacau, ma angajez sa va pun informatiile la dispozitie!
  Toate cele bune,
  Prof. Univ. Dr. Doina Marza

 13. ciudin andreia
  17 noiembrie, 2008 la 6:34 pm

  sunt interesata de cursuri noi.prin protectia copilului unde lucrez am mers la putine cursuri insa nu de mare folos pana acum.

 14. ciudin andreia
  17 noiembrie, 2008 la 6:39 pm

  buna ziua d-na profesoara Marza, sunt fosta dumneavoastra studenta andreia axinte, acum ciudin, si ma bucur ca va gasesc pe acest site.vreau sa mai invat multe de acum inainte insa la bacau de cate ori am vorbit cu fostii mei colegi nu am reusit sa vin la cursuri pt ca aflam prea tarziu de ele sau se faceau cu ” usile inchise” .mai degraba am aflat de cele din tara decat in bacau unde am si terminat.poate nu am apelat la cine trebuia.

 15. 18 noiembrie, 2008 la 9:55 pm

  Doina ,

  Salutari
  Te aflii la Zii, cu colaboratorii FIDELI de BREASLA ,
  Vom fii astfel impreuna si mai UNITI #Noi Kinetoterapia *( oare ) $$$$$$, si vom pomova poate practica , adica terapia prin miscare ( noi initiatorii cu dl Motet in frunte ! ) impreuna , cu acesti student, dragi absolventi pregatiti de noi , sau masteranzi care Ne fac cinste , cu realizarile sau offfffurile lor !
  Salut initiativa Congresului , si doresc succes manifestarii .
  Salutari tuturor colegilor ( Raveica, Ochiana et companii !!) mai multi prezenti .
  Pusi si imbratisari de la <
  Zoltan Pasztay

 16. 23 mai, 2009 la 7:51 pm

  Orice cautare isi gaseste raspunsurile daca se insista! Ca totdeauna – m-am bucurat intalnindu-va pe acest blog si va dau intalnire pe bogul postat de Valentin Serac pe care il salut si cu aceasta ocazie!Sper sa putem face o colaborare care sa fie de folos tuturor celor interesati si daruiti profesiei noastre! Va promit sa gasiti mereu noutati ! Prof. D. Motet – 25.06.09

 17. 24 mai, 2009 la 11:26 pm

  Toata stima, tuturor din Familia Kineto ,

  Bine a-ti revenit stimate domnule profesor Motet Dumitru pe aceste meleaguri

  Avem mare nevoie de unitate si intelegere in sanul familiei Kineto (a celor care practica aceasta arta a miscarii , profesia de kinetoterapeut )
  Sunt cateva elemente de baza care duc la dezbinare !!
  Dar sunt si elemente care dau forta acestui colectiv .
  Poate reusim sa ne intalnim sa discutam detailat , dupa atatia ani viitorul , inceputului kinetoterapiei din UE ,
  Multi dintre tinerii absolventi , cred ca daca au fost sa lucreze putin , sau au vazut cate ceva afara !! deja stiu totul si stiu sa dea si sfaturi ( profesionale ) altora – pe aceste bloguri .
  Noi cu (sotia ) am observat cu totul alta linie a multor absolventi care vor chiar sa faca ceva corect si eficient , in acest domeniu indiferent ca in tara sau in strainatate .

  Pe apucate nu prea merge aceasta profesie !
  Trebuie sa ai bazele , dar cele bune la unele discipline ( anatomie, miologie, fiziologie, biomecanica in special !) si stiinta miscarii cu cele necesare de la crestere dezvoltare , trecand prin controlul motor , postura , locomotie si mijloacele de ……..toate formele cazului si (NU pe de rost o metoda sau o tehnica !)

  Viata e prea grabita !
  Poate aceasta a dus la mari discrepante in studiu si in formarea profesionala a multora !
  Avem unele dezbateri concrete ( AVC Hemipareza ) lansata pe acest blog si lumea nu prea se inghesuie cu pareri pro, contra !!
  Sanatate tuturor
  Cu stima colegiala
  Zoltan Pasztay si familia kineto

 18. Valentin
  25 mai, 2009 la 11:41 pm

  Domnule profesor, vă mulţumim pentru aprecieri, ştiu cât de mult contează acest lucru din partea dumneavoastră. Îmi amintesc cu mare plăcere că am fost unul dintre fericiţi cărora le-aţi predat la masterat. Faine vremuri.

 1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: