Prima pagină > KINETOTERAPIE > CUM ÎNVĂŢĂM?

CUM ÎNVĂŢĂM?


Dacă tot e sesiune şi dacă tot s-a abordat subiectul pe Kineto 3,  consider că este nimerit să vă dau o idee relativ nouă (pentru unii, alţii o ştiu de multă vreme)  referitoare la modul eficient de a învăţa.

Metoda PQRST, sau RICAR, cum a fost tradusă în limba română, pqrst

Aveţi mai jos linkul în limba engleză, vă las plăcerea de a-i descoperi secretele. Un nene neamţ cu mustaţă mare vă va ajuta mai mult decât vă puteţi imagina în acest moment. Al doilea link e tot în engleză şi vine de la Minnesota University. Prezentarea e făcută mai pe larg, cred că veţi înţelege mai mult.

Chiar ar merita făcut un studiu despre asta, aş vrea sa văd ce rezultate apar dacă un număr de studenţi învaţă „clasic”, adică citire până când apar norii plumburii ai plictiselii sau folosind metoda PQRST. Cred că o să-l facem.

http://www.stangl-taller.at/ARBEITSBLAETTER/LERNTECHNIK/PQRST.shtml

http://www.uccs.umn.edu/oldsite/lasc/handouts/PQRST.html

Reclame
Categorii:KINETOTERAPIE
 1. 4 februarie, 2009 la 2:09 pm

  Foarte bun subiectul postat.Multi elevi, studenti, nu stiu sa invete desi unul dintre scopurile primordiale ale scolii este acela de a-i invata pe copii sa invete. Tin minte ca in facultate apelam la mnemoscheme, adica sheme mici, ce contineau simboluri,initiale, cifre, litere, cu o logica doar de mine stiuta. Aceaste scheme erau ,,esenta” materialului de studiat, dupa ce descopeream logica si conceptele cheie,relatiille,legaturile dintre informatii, etc.Oricum ,a functionat.
  Memoria e un proces complex ce presupune memorare,pastrare si reactualizare,ce are ca baza materiala engramele (,,urmele” proceselor nervoase care au loc la nivelul scoartei cerebrale, ca efect al stimularilor extero- si interoceptive).Putem aborda engramarea din punct de vedere neurofiziologic si biochimic.Modificarile ce apar in structura biochimica a neuronului permit sustinerea informatiei sub forma unui codaj molecular.ADN este suportul biochimic al memoriei, iar ARN preia informatia si o transporta la suprafata .Astfel putem reactualiza informatia (proces numit si ecfocare), cu conditia sa o memoram si pastram cat mai mult timp.Cand invatarea e temeinica,bazata mai mult pe logica, pe esenta,cu cat facem un numar optim de repetitii, cu atat eficienta va fi sporita.Stilul in care abordam informatia poate fi unul personal sau preluat din experienta altora.Pacat ca in scoala nu se puncteaza aceste lucruri, ca nu punem la indemana celor ce invata suficiente metode si tehnici de invatare eficienta.
  Sper ca nu v-am plictisit prea tare cu ,,pisicologia”….

 2. Valentin
  4 februarie, 2009 la 4:18 pm

  Deloc. Esti psiholog de formaţie? Poţi să ne împărtăşeşti din secretele tale.

 3. seti
  12 februarie, 2009 la 2:27 pm

  Din ciclul ,,Ca nuca-n perete”:
  Despre cunoastere, iubire, primavara…. sau antiprimavara….
  Din momentul in care ne nastem purtam povara universului.Primim darul constiintei si pedeapsa minimei cunoasteri.In lumile noastre mici, subiective, nu are cum sa incapa infinitul. Poate doar atunci cand iubim ne conectam la energia universala, prindem aripi, levitam undeva deasupra teluricului, banalului,ne simtim proiectati undeva intr-o lume paralela, in care ratiunea s-a dus sa doarma putin.Cognitia superioara, ce are in centru gandirea, se retrage in fata cunoasterii prin simturi, tip de cunoastere ce domina copilaria.Toti tanjim dupa copilarie, fara sa stim exact de ce. Ne e dor de starea de copilarie, de aroma ei ce ne-a ramas bine intiparita in minte.Poate doar atunci cand suntem indragostiti traim o stare similara celei din primii ani de viata.Pacat ca in ontogeneza centrii nostri de cenzura se dezvolta atat de mult incat, la scoarta cerebrala ajung, din mii de stimuli care vin din mediu, doar aceia care sunt perceputi a fi de maxima impotanta.In jungla citadina nu mai auzim cum creste firul ierbii,nu mai simtim mirosul reavan al pamantului.S-a instalat antiprimavara, pentru ca primavara scapa simturilor noastre…
  Lasati cenzura acasa, lasati-va dominati de simturi pentru cateva clipe, plimbati-va prin ploaie, lasati vantul sa va biciuie fata….inspirati aerul rece cu iz de natura ce vrea sa renasca.
  Si pentru ca tot se apropie ziua cu pricina….sa fiti iubiti!

 4. Anonim
  12 februarie, 2009 la 10:46 pm

  Da, din ciclul „Hop si eu acum”
  Frumos spus Seti, o mica (si umila!) completare doar….Sa fiti iubiti si sa iubiti in acelasi timp! Primim ceea ce oferim, de fapt a primi si a oferi …este UNA!

 5. 13 februarie, 2009 la 1:29 am

  ….si dupa acestea , treziti`va . 🙂

 1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: