Prima pagină > SPORT > SAN MARTIN

SAN MARTIN


Îmi place Argentina. Mult. Nu numai fotbalul lor, ci si tangoul şi câinii şi actorii şi actriţele şi accentul şi „voz” în loc de „tu”. Şi „Che”. Dar cel mai mult îmi place de San Martin. Adică de Martin Palermo, fenomenalul Martin Palermo, singurul jucător de fotbal care a ratat vreodată trei lovituri de la 11 m într-un meci. Şi care a dat aseară un gol cât o calificare. Şi care nu demult a marcat un gol cu capul de la peste 40 de metri.

Martin s-a născut la 7 noiembrie 1973 în La Plata, Argentina şi din aceste cifre ştiţi deja că nu mai este un tinerel. Joacă în prezent la Boca Juniors în Argentina, după ce a jucat şi în Spania, la Villareal, Real Betis Sevilla şi Deportivo Alaves. Porecle: „El Loco”, „El Titan” sau mai nou „San Palermo”.

E unul dintre jucătorii care se aflau acum 10 ani pe lista de transferuri a celor mai mari cluburi din Europa. Dacă nu s-ar fi accidentat de trei ori foarte grav poate că ar fi avut o carieră şi mai spectaculoasă. Oricum a înscris peste 200 de goluri în campionatul argentinian, a dat 2 goluri in 2000 în Cupa Intercontinentală în poarta celor de la Real Madrid şi a marcat de câteva ori şi pentru naţională.

Golul de aseară în Argentina-Peru pe o ploaie torenţială ţine „Pumele” şi mai ales pe Dieguito în cursa pentru CM din Africa de Sud. Am citit povestea acelui gol in ziarele din Argentina. La pauză, Maradona l-a introdus in teren şi i-a spus:

 ” – Martin, rezolvă situaţia asta.

– Cum?

-Nu ştiu, fă o minune”.

Şi a făcut-o.  A dat-o-n aţă. De asta-mi place Palermo care este un atacant făcut parcă dintr-un amestec magic al calităţilor şi defectelor celebrilor Karl-Heinz Rummenigge şi Victor Piţurcă, pentru că face minuni, face ceea ce nimeni altcineva nu poate face, rateaza trei penalty-uri intr-un meci care l-a costat 10 ani de carieră internaţională şi marchează când toată lumea se pregăteşte să plece acasă sau să stingă televizoarele. Crede până la final. Aşa a scris istorie şi în meciul cu Peru. Argentinienii se pregăteau pentru „marea de tristeţe”, nimeni nu mai spera, doar ei mai rămăseseră, Martin şi Diego, doi zei ce păreau ruginiţi, iremediabil atinşi de vârstă şi prea multele întâmplări nu tocmai plăcute prin care trecuseră.  Aseară făcură ce sperară. Mai au un hop şi îi vedem la mondiale. Miercuri noaptea, pe Boom TV la ora 1, in direct, Uruguay- Argentina. Meci de urmărit…

Dacă vreţi să citiţi mai multe despre Martin Palermo, o puteţi face aici:

http://en.wikipedia.org/wiki/Mart%C3%ADn_Palermo

Reclame
Categorii:SPORT
 1. Csabi
  11 octombrie, 2009 la 2:24 pm

  Felicitări domnule profesor pentru acest articol despre un jucător care, din păcate, nu reprezintă un subiect suficient de interesant şi comercial pentru presa sportivă autohtonă. Nu multă lume a auzit de Martin Palermo. Este tipul fotbalistului „minune”, căruia şi un defect profesional ascunde un contrast de calităţi înăscute.
  Probabil sunteţi singurul care a scris un articol atât de complex în limba română, dacă nu şi primul despre mândria Argentinei . Jos pălăria.
  Credem în calificarea lor la mondiale, poate şansa unică să-l mai vedem pe „El Loco” transformând fotbalul sud-american în istorie.

 2. dormany norbert
  11 octombrie, 2009 la 8:37 pm

  Ii foarte fain acest articol! Bravo Vali!

 3. Valentin
  11 octombrie, 2009 la 9:44 pm

  Mersi, Csabi, mersi Norbi. Îmi place sa mai scriu câte ceva şi despre oameni de excepţie. Martin Palermo va rămâne mereu în inima mea cu golurile şi penalty-urile lui ratate. Dacă ne calificăm (adică Argentina) voi scrie mai mult. În rest pentru cei cărora le place tangoul recomand o căutare Google: Carlos Gardel.

 4. Csabi
  11 octombrie, 2009 la 11:15 pm

  O melodie celebră „Por una cabeza” care este sinonimă cu tangoul argentinian.

 1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: