Prima pagină > KINETOTERAPIE > DOAMNA CĂCIULAN, DIN NOU LA ANTENA 2 – TRĂIEŞTE SĂNĂTOS

DOAMNA CĂCIULAN, DIN NOU LA ANTENA 2 – TRĂIEŞTE SĂNĂTOS


Un videoclip foarte interesant despre o metodă nouă în tratamentul scoliozelor.

http://www.antena2.ro/video/traieste-sanatos-scolioza-reconstructia-sanului_5985

Reclame
Categorii:KINETOTERAPIE
 1. 20 noiembrie, 2011 la 8:48 am

  Felicitari Prof. Dr. Caciulan pentru emisiune si prezentarea dispozitivului FED, acest tip de emisiuni ar trebui sa fie din ce in ce mai dese in media romanesca, deoarece trebuie promovata meseria noastra si beneficiile acestui tip de tratament ne-invaziv si ne-toxic pentru pacientii romani.

 2. Marius Sorin Pop
  22 noiembrie, 2011 la 7:23 pm

  In atentia doamnei profesor,

  Am urmarit si eu prezentarea TV pe tema scolioza si tratamentul modern al acestei patologii.
  Daca imi permiteti, as avea cateva intrebari / nelamuriri legate de ciudata abordare terapeutica…
  In primul rand, cateva detalii de anatomie: lordoza… sa corectam lordoza? Eventual hiper- sau hipolordoza (mai rar), deoarece lordoza este o curbura fiziologica si nu patologica.
  Referitor la imaginea corporala pe care pacientul trebuie sa o redobandeasca, cred ca este inutil sau daunator sa i se ceara pacientului o autocorectare. Ati pomenit de Mézières… doar ca ati pomenit, dar nu cred ca si cunoasteti aceste metode… ce sa mai vorbim de variantele imbunatatite ale lui Souchard sau Bricot, care ne explica foarte logic urmatoarele:
  „Omul a dezvoltat o structură specializată care să învingă forţa gravitaţională şi anume Sistemul Tonic Postural de stabilitate verticală. Acesta este un sistem care functionează în mod automat şi involuntar, şi depinde în mod esenţial de informaţiile senzitive (tactile, dureroase, de presiune), care provin de la talpa piciorului.
  Comportamentul pe care îl adoptă corpul uman este cel pe care şi-l doreşte, dar şi cel posibil în relaţia cu forţa gravitaţională. Dacă sistemul de stabilitate verticală antigravitaţională funcţionează normal, nu există motive pentru instalarea asimetriilor corporale, nici motive ca anumiţi muşchi superficiali dinamici să fie în contracţie cronică şi nici motive pentru apariţia durerilor. Dacă, în schimb, sistemul de stabilitate verticală antigravitaţională nu funcţionează corect, va exista o dezordine în distribuţia tonusului şi a tensiunilor musculare în întreg corpul, dezordine care va duce la instalarea asimetriilor corporale”.
  Deci daca postura nu poate fi influentata prin activitatea musculara voluntara, de ce trebuie „sa ne asiguram ca musculatura spatelui este foarte puternica pentru a recupera postura…”???
  In toata Europa se cunoaste ca problema scoliozelor (nu ma refer la cele ale bebelusilor) este data de o adaptare a SNC la „mici erori” de semnal de la receptorii si caile care trimit informatiile cu privire la pozitia noastra in spatiul tridimensional. In permanenta cautare a echilibrului, SNC va „adapta” segmentele corporale in functie de informatiile primite.
  Problema scoliozelor nu este o musculatura insuficienta asa cum sustin o gramada de invatatori… (din Romania), ci o problema a unui lant miofascial scurt, prea scurt, atat de scurt incat este in stare sa deformeze coloana vertebrala. Musculatura antigravitationala nu poate fi slaba…. din moment ce de la varsta de aproximativ 8 luni stam impotriva gravitatiei. Eventual aceasta musculatura lucreaza prost, dupa scheme corporale de adaptare si compensare, asftel postura nu se autocorecteaza atata timp cat informatiile primite de sistemul nervos nu sunt cele corecte.
  „Ce este comod, invinge ce este corect, functional”.
  Daca problema scoliozelor este una a musculaturii scurte, a retractiei… ce rost au exercitiile active de tonifiere? Sa obtinem o musculatura si mai scurta?
  Daca punem pacientul sa lucreze activ, constient… cum ne descurcam cu musculatura profunda (extrem de scurta in concavitatea scoliozei) a coloanei care nu lucreaza dupa comenzi voluntare, constiente?
  Ati tras un semnal de alarma in TV: „kinetoterapia trebuie sa evolueze… nu se mai face cu bastonul si cu mersul pe varfuri”… dar ce facem cu electrozii de relaxare in convexitate? (Electrozi propusi de dvs.).
  Daca opusul musculaturii in retractie (concavitate) este musculatura relaxata din convexitate, de ce este nevoie ca aceasta musculatura deja relaxata sa fie si mai relaxata? Cu ce scop?
  Oricum, eu as recomanda tratamente de reprogramare posturala globala (asta nu inseamna kineto ci posturologie clinica si medicina manuala) de la 8 – 10 grade in sus… nu de la 0 grade cum propuneti dvs.
  8 grade dorsal dreapta este normal pentru dreptaci. Nu?

  Va multumesc pentru atentia acordata!
  Multumiri si lui Valentin pentru acceptarea comentariului.

  M. S. Pop

 3. zp.
  24 noiembrie, 2011 la 9:40 pm

  Da , stimate Marius Sorin Pop ,
  Parca ai vorbit dupa cursurile mele de la masterat de cuma o saptamana ( poti iintreba colegii de la Fiziokineto care sunt prezenti !).
  Asa este ! , subliniez in aproape in totalitate aceste idei de mai sus ! ( Mai putin ca doamna Caciulan nu cunoaste ceva Mezier etc !!)
  Trebuie sa spun aici ca Nu am reusit sa urmares emisiunea , asa ca numai cele din acest articol subliniez aici . OK
  Asa se discuta despre Postura , cum discuti TU ( in cadrul Posturologiei ! ) si asa se discuta daca abordam si prin prizma modulului si modelului Bernstein aceste probleme de postura ! Este adevarat ca exista curburi de normalitate fiziologica !! Nu stiu cum s-a pronuntat colega !! este adevarat ca nu se corecteaza lordoza ci hiper si hipo atitudinile si lordoza patologica de diferte etiologii si nu ceea functionala !
  Cum am mai descris in unele lucrari in reviste ( Palestrica etc > din Romania chiar eu !)
  OK pentru sublinieri pertinente si o abordare pe care eu am descris si in teza mea de doctorat !!

  Sper sa fie in folosul nostru a tuturor intreventiile de acest gen .
  ZP>
  ………..

 4. Marius Sorin Pop
  25 noiembrie, 2011 la 9:14 am

  Nu stiu pe unde invata colegii mei despre aceasta abordare complexa a disfunctiilor posturale… sper sa nu se consulte cu doamna Caciulan (cred ca si dvs. sunteti de acord; asa am inteles din comentariu). Cu unii dintre colegii mei Fizio ne intalnim destul de des si recapitulam mereu acest argument.
  Nu am vrut sa comentez emisiunea TV, dar nu ma pot abtine cand aud asemenea indrumari atat pentru parintii pacientului cu solioza, dar mai ales pentru cei care ar trebui sa trateze aceasta afectiune incepand de la cauza (nu de la curbura patologica).
  Da, tratamentul scoliozei nu se mai face cu bastonul, am inteles asta; dar nici cu electrozi de relaxare in convexitate, sau prin exercitii in decubit (care exclud sistemul tonic postural de stabilizare antigravitationala) – cu scopul tonifierii m. paravertebrale, din moment ce problema alterarilor posturale in planul frontal este una a retractiei miofasciale si nu una a hipotoniei… (hipotonia apare mai tarziu, dupa structurare, dupa epuizare cronica).
  Sigur, o musculatura suprasolicitata va atrage alte consecinte – tulburari ale metabolismului, retractia, fibroza, implicarea altor segmente din zona si ce este sigur – o alterare a segmentelor aflate la mare distanta prin continuitatea lanturilor fasciale si prin compensarea indusa de sistemul nervos in cautarea unui „echilibru”…
  Posturologie Clinica… mai rar (extrem de rar) in Romania.
  Am dubii ca doamna profesor cunoaste aceasta ramura,… eventual din auzite; daca ar cunoaste Mézières, ar fi stiut de existenta lanturilor miofasciale si cum se transmit asimetriile de la o usoara alterare initiala a tesutului conjunctiv… ar fi stiut de reprogramarea posturala globala, etc.
  Tratamentele „corective” din antichitate au fost de mult timp abandonate in UE, iar in SUA au fost abandonate dupa ce s-a constatat un numar impresionant de daune provocate de asa zisele gimnastici „medicale” – scoliozele se agravau prin exercitiile active de tonifiere… se pot verifica aceste date din studiile facute pe mii de pacienti in SUA si Europa.
  In Italia a fost infiintata o noua ramura a medicinei – Posturologia Clinica; dupa ce mai multi medici din diferite tari au incercat sa gaseasca o explicatie la aparitia si structurarea alterarilor posturale.
  In Italia Departamentul (Accademia Italiana di Scienze Posturali) care se ocupa de studiul posturii, tratamenul sindroamelor de deficienta posturala si pregatirea personalului medico-sanitar, este extrem de sever in recunoasterea calificarilor de posturolog.
  Exista niste criterii… atestate… etc.
  Consider ca este daunator sa vorbesti despre alterarile posturii in TV, fara a stapani elementele de baza prin care pot fi explicate aceste parghii patologice (sistem tonic postural, echilibru, sistem miofascial, medicina manuala, ocluzie dentomaxilara, stabilometrie – baropodometrie, imagistica… ortopedie… un pic de psihologie, etc.).
  Parintii tinerilor pacienti cu scolioze (nu de 0 – 8 grade…), isi pun toata speranta in aparatele „miraculoase” din televizor… dar nu sunt informati cu privire la consultatiile obligatorii in serviciile oftalmologie, ortopedie pediatrica, ortodontie si nu in ultimul rand in serviciile Fizioterapie – Posturologie Clinica, atunci cand apare o mica asimetrie, o atitudine ciudata a trunchiului superior, un piciorus care calca anormal, un mers alterat, un temperament diferit de cel al copiilor care zburda prin parcuri.

  Weekend placut tuturor!
  M. S. Pop

 5. Valentin
  25 noiembrie, 2011 la 6:21 pm

  Stimate coleg, poate că totuşi doamna profesor s-a exprimat nefericit, nu ai de unde şti ce cunoaşte dânsa şi ce nu… Iar metoda e inventată de un kinetoterapeut spaniol, domnul Santos Sastre Fernandez. FED se numeşte.
  Iată aici câte ceva: http://www.scoliosiricerca.it/index2.php?option=com_docman&task=doc_view&gid=28&Itemid=5
  În rest, nu zici rău, cred că ar trebui să avem şi noi un curs de posturologie clinică. Dacă vrei şi nu te simţi jignit, îţi ofer două ore într-un curs de-al meu să vorbeşti despre posturologie. Ce zici?

 6. zp.
  25 noiembrie, 2011 la 8:48 pm

  ???????
  zp

 7. Valentin
  25 noiembrie, 2011 la 8:54 pm

  ?????
  Why not? Eu de mult vreau sa-l cunosc pe Marius, l-am invitat şi la turul ciclist. Poate ne spune lucruri interesante, orele le recuperăm, cred că am avea numai de câştigat. Subscrii?

 8. zp.
  25 noiembrie, 2011 la 8:58 pm

  vali

  Cred ca eu de ani d zile fac cu totii posturologie ,( chiar si in diferite reviste av scris !!)!
  Numai ca greu ajunge informatia in mintea unora !
  E greu sa te debaraezi de ceva intiparit gresit !
  Teza mea de doctorat e pe aceasta tema , nemaivorbiind de cursurile facute si de mine in posturologie !
  Baza posturologiei este dezvoltarea normala a tonusului muscular in perioada 0-8 luni a copilariei , mai ales in primele 3-6 luni ! toate reaciile stato kinetice si cele de indreptare verticalizare , ( ori strica , anuleaza sau consolideaza un copil ) Depinde de suseta in gura de rotobil sau premergator etc etc !!
  Depinde de parinti si de copil !
  Orice atitudine cu disfunctie a coloanei vertebrale este dependenta de o disfunctiea tonusul muscular ( cele 4 variante !) si de SNC .
  Asa ca >>>???!!!________________________________________ZP

 9. Pasztay Zoltan
  27 noiembrie, 2011 la 12:08 am

  Draga Vali ai inteles gresit aceste semne ???????? !!!!!!!!!

  M-am referit ca NU curs avem nevoie ! Sa stim ceea ce cunoastem noi in primul rand si ceea ce avem langa noi !
  Da orice colaborare si dialog este chiar necesar si Ft B venit .

  Posturologia exista de zecii de ani si la noi. Poate nu avem specialistii asa denumiti
  In strainatate da au aceasta denumire . Atunci ce sa spuna PODOLOGII o alta categorie noua ?? Si ei sustin ideea ca durerea de coloana si disfunctiile acesteia pornesc de la picioare !! Deci ??
  Asa este si cu profesia noastra am inceput cu gimnastica medicala , am trecut la cultura fizica ( ceea ruseasca !), mai tarziu, cand am inceput eu profesia prin 1972 ( era o denumire corectari deficiente fizice – CDF !) dupa care iar au revenit la cultura fizica medicala, si abia dupa ani si ani la actuala >> denumire de terapia prin miscare – kinetoterapie si cate vor mai venii .
  Asa e si cu posturologia . Daca te uit inapoi un pic in istorie ( si daca stii cate ceva din pediatrie indreptare verticalizare cum am mai scris ?)
  Bugnett, Brunkow , Bechterew,Neumann, Klapp, Niederhoffer , Egidy , Plum, Schwartz,Forester,Perlstein,Carlson,Crothers, Girard, Carpenter,PNF Kabath , Knott Voss , Farkas, Katona , Peto , Hudlesston , si pana maine a-si putea insira vcu totii exact aceste probleme trateaza , numai cu mici nuantari in cadrul mijloacelor metodelor denumite despre ei !!
  Deci ce e in fond posturologia o chiar o neintelegere transformata si in cearta intre francezi si italieni ( momentan !)cine de la cine a luat o idee actualmente ( Mezier – S!!
  AM si materialele si interviurile daca doresti !?
  La noi au aparut primii PODOLOGI dr Stefan Tiron care a facut pregatire in FRanta . etc etc etc etc !
  Eu am tinut prezentare (microcurs) medicilor ortopezi in aceast an la invitatia firmei MBT unde sunt colaborator ( am prezemtata pantofoii MBT cu massai senzori facute dupa Massai Barefoot Technology – adica pur PODOLOGIE si de aici postura globala a clientilor care cumpara ) . unde clar am amintit toate aceste probleme de postura globala .etc etc
  Cred ca ar fii bine sa ne mai uitam in jurul nostru ce se mai face sa nu ne intindem numai la
  . Avem cadre si suntem bine pregatiti numai tot ne contram si ptr ce anume ?? toti avem loc spune si Elena Caciulan . Asa si este !! Si fiecare putem sa si gresim .!
  Insa ar fii mai bine sa ne orientam dupa :.
  <<<>>>!
  Cu mult drag ZP
  Ps. Da sunt de acord cu orice discutie si colaborare dialog pe orice tema fundamentata si chiar aplicata la noi in kinetoterapie pentru binele bolnavilor.
  ZP>

 10. pacient rezolvat
  27 noiembrie, 2011 la 7:51 am

  Sunt impresionat de dezbaterile dumneavoastra stiintifice. Dar, dragii nostri kinetoterapeuti, aceasta doamna mi-a corectat scolioza grava pe care o aveam. Sunt adult, si am am ajuns de la 56 grade la 39 grade cu aceasta metoda FED , cu exercitiile pe care dna mi le-a gasit, dupa indelungi incercari (exercitii despre care dumneavoastra spuneti ca nu sunt bune) si cu Mezieres (sper ca am scris corect). Sunt responsabila pentru ce spun si m-am interesat destul inainte sa ajung la dansa. Si am vazut la cabinetul unde exista acest aparat, copii cu scolioze si adulti cu cifoze corectate. Am vazut parinti disperati, in urma verdictului dat de medicii chirurgi-ortopezi: interventie chirurgicala. Eh…… nu a fost chiar asa. Echipa
  de la cabinetul acela au reusit sa evite aceasta. Asa ca, pana una alta, se poate face ceva in acest sens, cu sau fara discutiile dumneavoastra despre posturologie clinica.Am observat, de-a lungul anilor, ca noi, romanii, toti suntem destepti cund este vorba sa criticam pe altii.

 11. Serban
  27 noiembrie, 2011 la 9:50 am

  Nu ati inteles nimic din aceasta emisiune. Cred ca dna profesoara a dorit sa informeze populatia Romaniei, care se confrunta cu un numar tot mai mare de scolioze, ca exista o metoda neinvaziva de corectare a acesteia. Mai mult, poate salva pacientul de la interventia chirurgicala. Fiecare este liber sa corecteze deviatia de coloana vertebrala cum doreste si stie mai bine. Dar nu cu teorii filosofice, ci cu fapte reale (radiografiile pacientilor cu scolioze peste 25 grade). Legat de tehnica Mezieres – daca vreti sa stiti, la Bucuresti au fost organizate doua module cu formator din Franta, instructor Mezieres. Fiecare are dreptul sa-si expuna punctele de vedere si inteligenta. O zi buna! Recuperati scolioza cum stiti voi mai bine, „gradele vorbesc si ne fericesc”

 12. Valentin
  27 noiembrie, 2011 la 1:10 pm

  Poate că le-am inteles gresit. Vreau insă să ascult ce are Marius Pop de spus, pana la urma este un specialist care a lucrat si s-a pregătit in Italia, este doctorand la un profesor renumit, dl prof univ dr. Mihancea Petru, pe care il respect foarte mult, aşa că mai rămâne doar să ne punem de acord asupra zilei şi orei.

 13. Pasztay Zoltan
  27 noiembrie, 2011 la 2:48 pm

  OK , felicitari si multa sanatate .

  Nu am spus cel putin eu ca nu foloseste metoda FED .
  La fel am specificat ca nu am vizionat expunerea colegei .
  Am intervbenit doar in privinta posturii , ) posturologiei unde colegul Marius are dreptate = care se formeaya in primele luni ale vietii etc et c. etc.,
  …..e mai greu sa corectezi voluntar prin antrenarea unor lanturi musculare superficiale sau prin a bloca !etc etc .
  Depinde si momentul si poyitia cand se face imagistica si cine interpreteaza unghiulatia !__
  La fel nu cursurile conteaza, inmtr+o profesie ci , ceea ce stii si aplici corect pacientului , iar acesta chiar sa fie multumit ca si in cayul de fata . ) Autoperfectionarea si practica zilnica este totul !
  ZP

 14. Sorin Marius Pop
  28 noiembrie, 2011 la 11:43 am

  Ii multumesc lui Valentin pentru invitatie si pentru increderea acordata, desi nu ne-am cunoscut.
  Citind comentariile care au venit dupa invitatia la catedra dvs., am ajuns la concluzia ca unele critici la adresa specialistilor care se contrazic in abordarea alterarilor posturale au deranjat… mai mult, am constatat ca nu se doreste o colaborare intre specialistii care se ocupa de pacient incepand de la diagnosticul clinico-imagistic, cel functional, terapie, reabilitare si intretinere.
  Nu vreau sa aveti discutii intre voi din cauza unor pareri personale; programul meu este foarte incarcat si am cu cine sa discut pe baza cazurilor clinice.
  Oricum, ii multumesc lui Valentin.

  As dori sa raspund si „pacientului rezolvat”.
  Va rog sa-mi permiteti sa fiu un pic Toma in cazul dvs.; probabil ca dupa ce as vedea radiografiile anterioare tratamentului (pe o scolioza de 56 grade – foarte serioasa, care cu siguranta avea o compensare la fel de serioasa in mai multe planuri – aici vorbesc si de rotatia vertebrelor cu alterarea biomecanicii intervertebrale si costovertebrale, retractia grava ligamentara si fasciala, „adaptarea” viscerala, iar in functie de punctul de plecare: ascendent, descendent sau mixt – cu modificari la nivelul bazinului, membrelor, pozitiei craniului si structurarea acestor modificari inclusiv la nivel cerebral), dupa ce as vedea si analiza postura dvs. si radiografiile coloanei vindecate, as reusi sa fac o diferenta intre scolioza grava si cea mai putin grava care a ramas…
  Nu vreau sa discutam problema dvs. de sanatate pe acest forum; parerile noastre au fost de fapt legate de anumite tehnici diagnostice si terapeutice care s-au demonstrat inutile si periculoase in toata lumea (asta va spun dupa ce am cercetat rezultatele studiilor clinice efectuate pe mii de pacienti).
  Nu ma refer la metodele FED, Mézières, Bricot… etc. care functioneaza, sunt poate singurele care dau adevarate rezultate, m-am referit la descrierea tratamentului in emisiunea TV: tonifiere, tonifiere,… exercitii in decubit… tratamentul lordozelor… relaxarea musculaturii din convexitate… dupa mine aceste abordari sunt inutile si periculoase, se contrazic cu FED si cu Mézières… serios, este un ghiveci. Tratam un segment, dar stricam doua…
  De aceea am pomenit de Posturologie – o ramura medicala prin care reusim sa intelegem mai mult decat exercitii si aparate de indreptat… intelegem adevaratele cauze ale asimetriilor, corectam atat cat nu provocam alte daune – o suprasolicitare articulara cu scopul redresarii coloanei la adult poate avea alte efecte… microleziuni la nivelul articulatiilor intervertebrale cu reactii osteofitice si fribrozarea structurilor moi – artroza precoce, dureri cronice, etc.
  O scolioza la 39 grade nu mi se pare un caz rezolvat, nu vreau sa va suparati pe mine, nu vreau sa va numesc eu „pacient” sau „bolnav”… nu sunteti pacienta mea. Toti avem asimetrii (90% din populatia mondiala), dar nu toti trebuie sa facem tratamente corective sau mai ales hipercorective – majoritatea ar trebui sa previna aceste probleme de mici, dar nu sunt informati corect (aici ma refer la unele emisiuni TV si lucrari „siintifice” copy paste, dar nu studiate).
  Cei care nu au reusit sa rezolve problema posturii prin programe profilactice (sunt putine tari care se ocupa cu adevarat de acest aspect), au nevoie de un tratament complex, care desi este aplicat corect, la anumite varste nu da rezultate extraordinare.
  Profit de aceasta pagina pentru a trage un semnal de alarma asupra programelor de recuperare a scoliozelor cu orice pret, indiferent de varsta… indiferent de reactia tesuturilor.
  Este frumos sa vezi o coloana care se corecteaza sub tratament specific, este frumos cand compari radiografiile si vezi imbunatatiri, dar sa nu uitam de efectele secundare ale suprasolicitarilor mecanice la nivelul articulatiilor, discurilor i-v, radacinilor nervoase, viscerelor, vaselor de sange,… dupa aplicarea programelor de hipercorectie, mai ales la varstele la care reechilibrarea putinelor grade are loc sub presiuni anormale…
  Nu imi inventez nimic, este vorba de fiziologie si fiziopatologie, anatomie, biomecanica si neuro-fiziologie – verificati.
  Ati vazut vreodata coloana cu osteofiti la varsta de 16 ani?
  Osteofitul este un semn de suprasolicitare mecanica – un mecanism de aparare bine gandit de Creator.
  Fetita de 16 ani a fost supusa unor programe de suprasolicitare, iar artroza dorsala este un rezultat rusinos al acestui gen de „terapie” care recunosc, a rezolvat cateva grade de hipercifoza – normal ca fortat – prin suprasolicitare musculo-articulara.
  Ma opresc aici cu comentariile pe aceasta tema; sunt zeci de pareri, sute de idei, dar Romania se afla pe ultimul loc in UE in ceea ce priveste speranta de viata, calitatea vietii, sistem sanitar si sistem de invatamant.
  Aceste statistici spun mai mult decat intelegem noi…

  O saptamana usoara tuturor si multa sanatate!
  M. S. Pop

 15. Valentin
  28 noiembrie, 2011 la 2:28 pm

  Știu că ai cu cine să vorbești, ideea era dacă vrei să le spui ceva nou celor care vin…

 16. Pasztay Zoltan
  28 noiembrie, 2011 la 10:15 pm

  Da , este bine ceea ce se petrece ,
  Vali pe paginile tale .
  Felicitari tuturor , si mai ales folos celor care sunt in cauza !

  ZP

 17. nicoleta diaconu
  5 ianuarie, 2013 la 5:34 pm

  am ramas impresionata de explicatiile d-nei dr.E.CRACIULAN,asa acat asi dori o adresa sau tel.pt a putea sa iau legatura dk este posibil.Adresa de e-mail este:nicolle_dy@yahoo.com.MULTUMESC MULT,SI MULT SUCCES! Nicolle.

 18. nicoleta diaconu
  5 ianuarie, 2013 la 5:42 pm

  astept cu nerabdare sa iau legatura cu d-na dr.CACIULAN ,deoarece sunt interesata in cazul unei scolioze,pt a vedea dk se poate rezolva.Sunt f. increzatoare in pregatirea profesionala a d-ei.MULTUMESC CA EXISTATI!

 19. 9 ianuarie, 2014 la 9:38 am

  O metoda eficient de tratament a scoliozei este terapia Schroth, care se face acum si in Romania, in cadrul Centrului National de Reabilitare OrtoProfil din Targu-Mures. Metoda chiar functioneaza, este nedureroasa si dupa ce este invatata poate fi repetata si acasa de catre pacient. Rezultatele se vad pe radiografie, am vazut curburi de 30 de grade, care au ajuns la 14 grade dupa doua luni de terapie. Rezultatele terapiei i-au surprins si pe medici.

 20. ionela
  29 noiembrie, 2015 la 4:29 pm

  CAT COSTA O SEDINTA DE RECUPERARE CU METODA FED

 21. Valentin
  29 noiembrie, 2015 la 5:40 pm

  Nu știu exact. Puteto contacta cabinetele KINETODEMA.

 22. cristi
  5 ianuarie, 2016 la 3:22 pm

  Prea multe comentarii si multi asa zisi specialisti pe aici! Eu rezolv o scolioza de peste 25 in cel mult 15 sedinte. Fara posturologie, asta e o pierdere de timp si mi se pare o leneveala a kinetoterapeutului.E usor sa pui pacientul intr-o postura si tu sa citesti ziarul, nu? Eu incep cu incalzire,masaj 15 min, TENS 15 min, apoi mers pe varfuri cu o minge pe cap, mers pe calcaie cu mainile la spate, ex cu bastonul la spate, omoplati, etc..,exercitii spalier, exercitii saltea, Folosesc Bioptron, si urmaresc periodic nivelul de CA din sange.Daca este scazut se recomanda o cura de CA sI D3,
  Lasati posturologia ca nu rezolvati nimic.
  P.S Rog domnii de mai sus care se dau mari profesori, sa lase comentariile rautacioase si mai bine sa citeasca putin limba Romana, mai ales ZP.

 23. Valentin
  5 ianuarie, 2016 la 5:08 pm

  Draga Cristi,
  Ai și umor și curaj. Nu ma îndoiesc ca ești un profesionist desăvârșit. Metoda FED da însă rezultate. Ar trebui sa faci o vizita la cabinetul doamnei Căciulan, sa vezi exact despre ce e vorba.
  Mult succes în tot ce faci!!!!

 24. elipetromed
  5 ianuarie, 2016 la 9:15 pm

  🙂 patetic

 1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: