Prima pagină > KINETOTERAPIE > INTERVIU CU DOMNUL JEAN PAUL DAVID, PRESEDINTELE OMKF

INTERVIU CU DOMNUL JEAN PAUL DAVID, PRESEDINTELE OMKF


In perioada 4-8 noiembrie, la invitatia APK Muntenia, Presedintele Ordinului Maso-Kinetoterapeutilor din Franta (OMKF) Jean Paul David a efectuat o vizita in Romania.

Interviu realizat de Elena Caciulan si Daniela Stanca

 1. Domnule Presedinte al Ordinului Maso-Kinetoterapeutilor  din Franta (OMKF), sunteti pentru a treia oara in Romania si ne bucuram ca  ati raspuns invitatiei noastre. Care este, de fapt, scopul vizitei  dumneavoastra in Romania?

Am considerat necesara prezenta mea in Romania din urmatoarele motive:

–       pentru a clarifica din surse oficiale, pregatirea universitara a kinetoterapeutului, titlul obtinut in urma examenului de licenta si eliberat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, precum si autorizarea practicarii profesiei pe teritoriul Romaniei.

–       pentru a raspunde propunerii APK Muntenia de a dezvolta un proiect comun, pentru organizarea de cursuri de educatie continua, ai caror formatori sa fie specialisti francezi de renume in domeniul kinetoterapiei;

–       pentru a oferi sprijin in demersurile realizate in scopul legiferarii profesiei de kinetoterapeut si constituirii Ordinului Kinetoterapeutilor din Romania. De ce un Ordin? Deoarece este institutia care aduce profesiei responsabilitate, autonomia serviciilor de ingrijire  a populatiei si specialisti  capabili sa raspunda exigentelor dezvoltarii profesionale continue.

 1. Care sunt primele impresii in urma intalnirilor la care ati fost invitat?

Am constatat, in cele 5 zile petrecute alaturi de specialistii romani ca  s-au obtinut progrese reale  in ceea ce priveste nivelul de pregatire teoretica si practica al studentilor, dar si al celor care isi desfasoara activitatea in institutii de sanatate publica si privata. Vizitele efectuate in 2005, 2009, si 2011 mi-au permis sa concluzionez ca, acum, studiile universitare au o alta structura si un alt nivel: licenta – 3 ani, master – 2 ani si doctorat- 3 ani. Pot sa afirm ca profesia incepe sa isi gaseasca un loc bine meritat in sistemul national de sanatate si sa-si castige autonomie in raport cu medicina. Sunt impresii, este ceea ce simt, ceea ce vad……

 1. Ce parere aveti despre stagiile clinice efectuate de catre studentii romani, in spitale, centre de recuperare, policlinici etc?

 Daca ma raportez la foaia matricola a kinetoterapeutilor care si-au depus dosarele pentru a emigra in Franta, constat ca acestia au un numar redus de ore de stagiu clinic, raportat la kinetoterapeutii care vin din alte tari europene. Insa nu pot aprecia calitatea efectuarii acestor stagii si a modului in care studentii desfasoara lucrarile practice in aceste institutii, deoarece, nu am avut timpul necesar sa vizitez mai multe astfel de locatii.

 1. Ce parere aveti despre kinetoterapeutii romani care emigreaza in Europa?

Inteleg ca tinerii kinetoterapeuti  romani au dorinta de a lucra in Europa si in special in Franta. Mentionez ca, in acest moment Romania ocupa locul I in ceea ce priveste migratia kinetoterapeutilor. De ce vor sa lucreze in strainatate? Acestia spera sa castige mai multi bani. Dar trebuie sa-i informez ca, desi salariul in Franta este mai mare, viata este mai scumpa si impozitele sunt mai mari.

 1. Ce ne puteti spune despre proiectul OMKF cu APK  Muntenia Bucuresti?

Am apreciat in mod special eforturile pe care le faceti pentru dezvoltarea profesiei la nivel national si sunt bucuros sa intalnesc specialisti ambitiosi, care vor sa-si legifereze profesia si sa imbuntatateasca nivelul de pregatire al kinetoterapeutilor romani (am inteles ca Asociatia dumneavoastra are ca membrii kinetoterapeuti din multe judete ale tarii). Prin acest proiect,  OMKF isi propune sa ofere APK Muntenia documentatia si sfaturile necesare, pentru a convinge Guvernul si Parlamentul Romaniei sa voteze legea pentru Constituirea, Organizarea si Functionarea Ordinului Kinetoterapeutilor din Romania. Argumentul principal pentru legiferarea profesiei este garantia securitatii ingrijirii populatiei

 1.  Care  este relatia intre OMKF si scolile de kinetoterapie ?

In Franta, exista o legatura stransa intre Ordin si cele 39 de scoli de kinetoterapie. Ordinul trebuie sa se asigure ca nivelul de pregatire al studentilor este foarte bun, curricula  raspunde cerintelor ghidului pentru educatie al World Confederation for Physical Therapy. Mai mult, in Consiliile OMKF exista membri care sunt directori si profesori la scolile de kinetoterapie, practicieni ai kinetoterapiei si nu simpli teoreticieni.

 1. Am avut sansa unica de a discuta cu dumneavoastra si  de a ne raspunde la multe intrebari, la care nu aveam raspunsuri. Ne-ati  sugerat, in repetate randuri, sa dezvoltam relatii  cu specialisti de marca in kinetoterapie  si sa organizam congrese cu participare internationala, pentru a implementa noi metode si tehnici de recuperare. Va adresam invitatia de a participa  in 2012 la Congresul de kinetoterapie organizat de APK Muntenia. Acceptati  invitatia noastra de a sustine o conferinta?

Sunt onorat si accept cu mare placere invitatia dumneavoastra si ma bucur sa pot aduce alaturi de mine cativa formatori francezi, care sa va aduca noutati si sa va deschida noi porti in abordarea complexa a pacientului. De asemenea, consider oportuna o interventie referitoare la responabilitatea OMKF in ceea ce priveste educarea terapeutica a pacientului (ETP).

 1. Considerati ca vizita dumneavoastra in Romania si-a atins scopul?

Desigur. A fost foarte interesant; mi-am clarificat datele referitoare la reglementarea profesiei in Romania (kinetoterapeut, fiziokinetoterapeut si asistent de balneofiziokinetoterapie si recuperare) si cu siguranta Consiliu National al Ordinului va stabili, in urma raportului inaintat de catre subsemnatul, dreptul de a practica profesia de maso-kinetoterapeut in Franta.

 1. Domnule Presedinte, va multumim ca ati acceptat invitatia noastra si speram ca profesionistii romani vor avea drum deschis pentru a desfasura activitatea de kinetoterapie in Franta.
Anunțuri
Categorii:KINETOTERAPIE
 1. Niciun comentariu până acum.
 1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: