Prima pagină > KINETOTERAPIE > INTERVIU CU SEBASTIAN MIRON

INTERVIU CU SEBASTIAN MIRON


Continuăm seria interviurilor, care sper că vi se par interesante. Astăzi este rândul colegului nostru, fiziokinetoterapeutul Sebastian Miron.

1. Pentru început, spune-ne câte ceva despre tine, evident, ne interesează şi studiile.

Ma numesc Sebastian Miron, nascut in 17-08-1982 in Caransebes, jud. Caras-Severin. Am terminat Facultatea de Fizio-Kinetoterapie din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie „Victor Babes” Timisoara, promotia 2007.  Am prins vremurile cand se intra foarte greu si se faceau 5 ani de facultate.

 1. Unde ai lucrat in Romania, ce perioadă şi cu ce tip de cazuri?

Din octombrie 2007 pana in ianuarie 2008 am fost in Germania, la sora mea, unde am incercat sa fac ceva practica gratuita…fara succes. Apoi am incercat sa caut de lucru, cam in orice domeniu…usi trantite in nas. Nu am apucat sa profesez in Romania.

 1. Ce te-a determinat să pleci chiar in Danemarca?

Care au fost criteriile după care ai selectat această ţară?   Nu m-a determinat nimic special sa plec in Danemarca. Fiind in Germania, deznadajduit, si comunicand cu un fizioterapeut din Iasi, care plecase in vara respectiva in Danemarca, am hotarat sa caut si eu pe portalul Eures, job-uri in Nordul Europei. Am gasit si sunat la peste 20-30 de oferte din Danemarca si Norvegia cu simpla intrebare: „Do you accept physiotherapists from the European Union?”. La cei care raspunsul a fost da(si nu au fost neaparat putine) am trimis un CV in format european. In acelasi timp am trimis la autoritatile medicale ale acelor tari actele pentru recunoastere. Am primit confirmare pe mail ca actele au fost primite si sunt analizate. Am parasit Germania in ianuarie 2008, intorcandu-ma in Romania si locuind la parinti, asteptand raspunsuri. A sosit un raspuns din Danemarca, de la jobul unde sunt si acum, ca ar avea nevoie mare de mine, dar am nevoie de autorizatie. Am sunat la autoritatile daneze si am presat putin, spunand ca gasisem un job si ca asteapta autorizatia. Datorita faptului ca la noi la facultate nu se elibereaza diplomele si suplimentele decat dupa 6 luni, am fost in stare sa trimit respectivele acte abia in martie 2008. In mai, am primit recunoasterea studiilor si autorizatia de fizioterapeut danez. La 1 saptamana eram pe avion spre Danemarca, pentru interviu…totul fiind platit de spital. La 3 zile m-am intors in Romania cu job-ul „luat”…iar la o saptamana dupa aia m-am mutat in Danemarca. Am fost 3 luni la scoala de daneza 25 de ore pe saptamana, iar apoi am inceput sa lucrez in spital.

4. Cum consideri kinetoterapia din Danemarca faţă de cea de la noi? Nivele de pregătire, nivel de implicare, cum este privit la ei kinetoterapeutul? Cu ce tipuri de afecţiuni lucrezi in prezent?

Kinetoterapia in Danemarca, cel putin cea din fazele acute, este bazata pe eficienta. Exercitii simple, usor de explicat si inteles, pe care pacientul sa le „ia” cu el acasa si sa isi continue tratamentul. Ca si nivel de pregatire sunt foarte pragmatici si , din nou, eficienti fara a pierde din raza de actiune complexitatea pacientului. Un specialist pe genunchi nu se va uita niciodata „doar” la genunchi. Pregatirea practica in timpul educatiei este la un nivel extrem de important, cel mai lung stagiu al studentilor (cel din ultimul an) fiind de 10 saptamani. Scoala sau colegiul de kineto dureaza 3 ani jumate. Avem maxim 4 studenti la fiecare profesor clinic din spital, care nu lucreaza cu altceva decat cu studentii. Kinetoterapeutul este privit cu respect deosebit, deoarece in Danemarca este o dezvoltata cultura a sportului si antrenamentului fizic si importanta acestuia in reabilitare.

5. Dar şcoala de kinetoterapie?

Detalii prea multe nu stiu, dureaza 3 ani si jumatate, cum am scris si mai sus, au practici scurte la inceputul scolii, si practici lungi de 8-10 saptamani in anii terminali, unde intalnesc absolut toate tipurile de pacienti si clienti.

6. Cum ti-ai echivalat studiile ? Cat a durat, de ce acte ai avut nevoie? Ai dat examene in plus sau ai făcut stagii obligatorii?

http://www.iu.dk este site-ul unde se gasesc mai multe detalii pentru echivalare. Nu am dat examene extra si nici stagii obligatorii. M-am dus benevol impreuna cu unii din colegii mei, in 10 zile de weekend pentru a ma simti pregatit sa fac si eu garzi de weekend. Nu a fost nimic impus, dar a fost un gest foarte bine privit. Vreau sa spun ca in perioara in care am plecat eu, tocmai s-a facut o reforma a sanatatii, care a permis infiintarea unor centre de recuperare ce apartin de comunitate, iar cei mai multi dintre kinetoterapeutii din spitale si-au parasit job-urile, pentru a lucra in acele centre. Daca in 2008 la interviuri timp de 6 luni se prezenta un kinetoterapeut, acum la 1 interviu se prezinta 20. Job-urile din momentul asta sunt in majoritate pe durata determinata. Ma gandesc ca acest lucru a inlesnit venirea mea in Danemarca. Acum totul e criza si economisire de bani.

8. Ai făcut vreun curs de perfecţionare acolo? Kinesio Taping, McKenzie, Bobath, etc?

Am facut diferite cursuri gratuite de ortopedie: sold, genunchi, amputatii de 2-3 zile fiecare. Mai recent, lucrand pe medicina interna, am facut un curs de specializare cardio-vasculara de 1 saptamana, si diferite seminarii de cardio si pulmonar. In 2009 am participat la festivalul national de kinetoterapie care se tine o data la 3 ani unde am putut participa la diferite prezentari, dezbateri de cazuri si noi studii evidentiate in lume si in DK. McKenzie lombar ma gandesc sa il incep anul asta…daca mai apuc.

8. Cum se lucrează in Danemarca, cate ore, câţi pacienţi pe zi?

Un serviciu full- time in DK este de 37 de ore pe saptamana. Programul meu incepe la 8 (luni si miercuri am antrenament cardio in grup timp de o ora jumatate) , de la 9.45-10.00 e pauza de cafea, apoi pe sectie pana la 12, cand e pauza de masa 30 min. De la 12.30 la 13.30 documentarea muncii in jurnalele oficiale, iar pana la 15.30 ultimii pacienti de pe sectii. Zilnic am in jur de 10 pacienti, daca nu socotim grupele de cardiaci, iar in weekenduri intre 15-20 de pacienti.

9. Ce salariu are un kinetoterapeut danez? Sau poate stii şi cat au cei cu vechime, sau cum câstigă cei din sectorul privat faţă de cei din sectorul de stat?

Nu as vrea sa imi divulg salariul, insa dupa 10 ani de experienta si specializari se poate ajunge si la 3.500-4.000 de euro net. Salariul de baza al unui kinetoterapeut in Danemarca este in jur de 1.800 de euro net.  Diferentele intre sectorul privat si de stat, dupa plata tuturor taxelor nu sunt foarte mari. E greu sa te imbogatesti in Danemarca :)) unde exista si impozitari de 60% pe venit.

10. De ce vrei sa te intorci in Romania?

Vreau sa ma intorc in Romania si sa fac o oarecare diferenta in domeniul asta. Suntem sincer foarte jos…cel putin in vestul tarii. Sa nu ne miram ca lumea ne numeste de multe ori maseuri, daca noi, de cele mai multe ori asta practicam. Vreau sa pun umarul la dezvoltarea kinetoterapiei in zona de vest a tarii, prin infiintarea propriului cabinet, unde sa practic ce am invatat de la danezi. Ma intereseaza sa schimb o mentalitate, sa dau importanta recuperarii medicale reale si nu celei facute de aparate. Vreau sa ofer sansa oamenilor sanatosi sa isi protejeze si sa investeasca in corpul lor atunci cand e tanar, nu la 55 de ani, dupa primul infarct miocardic. Daca voi avea cat de cat succes, voi promova sportul la varste fragede, cu ajutorul clientilor mei. Trebuie sa tragem un semnal de alarma pentru Romania. Suntem foarte nesanatosi fizic si psihic si acest lucru trebuie sa se schimbe. Partea pozitiva, mai ales pentru noi kinetoterapeutii, e ca potentialul este enorm. In final imi cer scuze pentru cantitatea de vorbe…din fericire am multe de zis si sper, si de aratat.

Sper şi eu, îţi mulţumim pentru interviu şi mult succes!!!

Categorii:KINETOTERAPIE
 1. Pasztay Zoltan
  27 noiembrie, 2011 la 2:55 pm

  Bravo , si felicitari colegului nostru !

  Insa despre kinetoterapia din Danemerca , ne poate vorbii colega noastra Doamna Feher Kiss Anna , de la Universitatea din Szeghed , care lucreaza in neurologie de zeci de ani acolo si preda la un colegiu . Nemaivorbiind ca profesoara de Bobath a colegei mele de camera Baba P aexact o instructoare NTD Bobath este tot din Danemarca .
  Nu am inteles insa un lucru de la colegul .
  Adica de ce in vestul taraii considerii ca nu se face corect KIneto __

  citez ;;;;Vreau sa ma intorc in Romania si sa fac o oarecare diferenta in domeniul asta. Suntem sincer foarte jos…cel putin in vestul tarii. Sa nu ne miram ca lumea ne numeste de multe ori maseuri, daca noi, de cele mai multe ori asta practicam.____::::::
  Cred ca e ceva gresit pe aici , daca nu solicit explicatii dar urgent !!
  ZP

 2. Valentin
  27 noiembrie, 2011 la 7:25 pm

  Nici eu nu sunt de acord că am fi foarte jos, dar asta e părerea lui, cred că se refera la oraşul Timişoara, oricum… Am putea face un interviu cu dna Feher Kiss Ana, ca să ne povestească părerea dânsei despre kinetoterapia din Danemarca şi chiar ţara vecină şi prietenă, Ungaria. Sau poate mai urmăreşte blogul un alt coleg care lucrează în Ungaria…

 3. Pasztay Zoltan
  28 noiembrie, 2011 la 2:40 pm

  Vali ,

  Sa stii ca nu la multe Universitati de profil cand am demarat noi sectia de kinetoterapie cu voi prima promotie , au avut si necesarul de cadre de aceasta specialitate, si chiar kinetic pregatiti, !!!
  ?? nemaivorbiind de cele care au venit dupa aceea + cele particullare in special !
  Asa ca nu e de mirare ca mai sunt lacune , dar nu poti generaliza , sa spui partea vestica a tarii face masai si foarte jos !!
  La concret centrul ( zona – universitatea etc ) unde a vazut asa ceva __ ?? stimatul coleg !
  Vara trecuta la Budapesta am vorbit cu trei instructori Bobath >> de exemplu la FElix , ! mai Oradea . )!
  Felicitari tuturor care invata si progreseaza , lupta sa faca mai renumita profesia noastra ca numai astfel putem avansa,
  Insa sa nu creada acuma toti ca numai in strainatate se face si se invata aceasta profesie > si ca ei sunt cei care au descoperit gaura pe ., poate si ei sufla to acolo !!
  ZP

 4. Sebastian Miron
  28 noiembrie, 2011 la 8:02 pm

  Este doar o parere personala, din povestirile colegilor mei care au apucat sa munceasca in Timisoara. In Caransebes, kinetoterapia este reprezentata de un singur cabinet condus de un reumatolog, o asistenta si un maseur care manevreaza masinarii invechite si nesigure de electroterapie. Nivelul mi se pare foarte jos, datorita lipsei kinetoterapeutilor din spitale, datorita lipsei centrelor mari de kinetoterapie, datorita faptului ca nu se foloseste si nu se invata despre ICF, ca se utilizeaza prea mult aparatele de electroterapie(care principial trebuie utilizate ca si metoda combativa a durerilor sau ca si masura de tonifiere…doar la pacientii ce nu pot produce contractie), s.a.m.d. Daca doriti sa va mai dau argumente, ma gasiti pe messenger la id: sebastianmiron. Daca aveti impresia ca am distorsionat kinetoterapia din DK, v-as ruga sa stergeti interviul sau sa faceti o comparatie cu dna Feher Kiss Ana. Ar fii extraordinar sa vedem mai multe pareri, desi kinetoterapia trebuie sa fie GLOBALA.

  Cu stima.

 5. Sebastian Miron
  28 noiembrie, 2011 la 8:09 pm

  Si ca o corectare…nu am zis ca ar fii ceva gresit executat in kinetoterapia din vestul tarii, ci sa suntem foarte jos…nu neaparat calitativ, ci mai ales cantitativ si in modul de dezvoltare profesionala…cat si modul de plata atat financiar, cat si moral. Inca suntem numiti domn profesor, domn doctor, in loc sa ne tutuim pacientii si acestia sa stie ca suntem TERAPEUTI.

 6. Valentin
  29 noiembrie, 2011 la 12:19 am

  Sebi, păi tu crezi că eu am făcut interviul ca să-l șterg? Mi se pare fenomenal, deci rămâne. Evident, eram curios să aflu și părerea doamnei Kiss, asta nu pentru că a ta nu ar fi bună, mă interesează și Ungaria. Relax și mulțumesc încă o dată. Cred că multora le-a plăcut ceea ce ai scris, traficul a crescut și asta e cea mai bună dovadă. Aici suntem cei cu mintea deschisă. respectăm părerile altora și mai ales faptul că nimeni nu deține adevărul absolut…

 7. Valentin
  29 noiembrie, 2011 la 12:21 am

  Colegul nostru a explicat de ce a scris faza cu „jos”. Cred că s-a înțeles.

 8. zp.
  29 noiembrie, 2011 la 1:26 pm

  Sebi
  E OK cu totul , numai ca poate aceste adaugiri marunte deja nuanteaza problema !
  la nivel de cabinete mai ales ( )??) Da pe undeva poti sa fii mai transant si cu masajul , ca nu exista la medici cultura CFM si KIneto sa trimita la kineto !! E cu totul alceva . Iar pacientul viene si solicita ceva . !! .
  Insa ca si specialitate ne straduim FT B si FT multi sa facem la zi ( nivelul international !) ceea ce se cunoaste si in afara tarii .
  Nu am avut sansa sa ne intalnim, dar de aici in colo e si acesta posibil /
  Despre Colega mea Doamna Kiss A, doar atat ca ea ne-a cunoscut inca din 1972 asa ca stia ce stim si comparativ cu acesta a zis o parere . E mai clar OK !
  Bine progresul este baza si la varsta mea iar Tu scrii pentru cei care abia culeg primele impresii de KT mai a catarii la noi . asa ca dai drumul linistit .
  Cu drag Conf Univ dr Pasztai Zoltan .

  PS Despre dotare sa …….

 9. Sebastian Miron
  29 noiembrie, 2011 la 10:39 pm

  As fii incantat sa intalnesc kinetoterapeuti si medici preocupati de reabilitarea medicala. Deci toate sansele duc spre asta. Avem oricum nevoie sa fim foarte uniti si sa facem reclama reabilitarii medicale romanesti, prin a sublina importanta acesteia in calitatea vietii cu tratamente de calitate si eficacitate crescuta.

  Cu respect va salut,
  Sebastian

 10. zp.
  30 noiembrie, 2011 la 3:06 pm

  Da e bine subliniat , sunt personal de acord si sunt convins ca si altii care ma cunosc se vor alatura ( studentii , masteranzii , colegii din Felix Baile 1 Mai etc etc )
  De 39 de ani incerc sa aduc aceasta contributie si idee a profesionalismului in inimile si in mainile kinetoterapeutilor( bineinteles impreuna si cu altii pe acest blog chiar ).
  Nu am fost niciodata adeptul aparatelor , a lucrului in grup etc.
  Ideea unitatii ca si terapeuti este prioritar in orice specialitate si profesie ( nemaivorbiind grup de actionare !)

  ZP>

 11. Valentin
  30 noiembrie, 2011 la 9:27 pm

  Subscriu.

 12. Sebastian Miron
  2 decembrie, 2011 la 8:28 pm

  Dupa cum am mai spus, adresa mea de mail este sebastianmiron@yahoo.com si sper sa tinem legatura. Eu in ianuarie vin in concediu, insa nu cred ca va fi timp sa trec prin Oradea si sa ne cunoastem. Pe de alta parte in septembrie, cand vreau sa ma intorc definitiv, va voi astepta la Timisoara, sau vom stabili o intalnire in Oradea. Este un oras pe care vreau de mult timp sa il vizitez. Eu va urez la multi ani de ziua oficiala a tarii noastre, si sarbatori fericite, daca nu mai apucam sa comunicam pana atunci.

  Cu stima,
  Sebastian

 1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: